- 22/04/30
انواع آنوریسم های مغزی و درمان آن ها
آنوریسم مغزی به عنوان پر خطرترین عارضه های ایجاد شده در مغز شناخته می شود. آنوریسم های مغزی هم به شکل پاره نشده و هم با بروز پارگی، آسیب دیدگی های جدی مغزی به همراه خواهند داشت. برای درمان این عارضه مغزی، گزینه های جراحی و غیر جراحی وجود دارد که رایج ترین روش جراحی آنوریسم مغزی، آنژیوگرافی یا اندوواسکولار هستند. در این مقاله قصد داریم انواع آنوریسم های مغزی از طریق اندوواسکولار را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. برای شناخت بیشتر این آنوریسم ها تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
آنوریسم مغزی چیست؟
آنوریسم مغزی یکی از مشکلات عروقی مغز است که در آن شریان های مغزی ضعیف می شوند و بخشی از شریان ها نیز بزرگ تر و گشادتر خواهد شد. آنوریسم های مغزی را می توان به توپ های بادکنکی ضعیف شده و پر از خون شبیه سازی کرد. این توپ های بادکنکی می توانند بدون پاره شدن در میان بافت های مغزی باقی بمانند. در صورتی که آنوریسم ها یا همان توپ های بادکنکی مملو از خون پاره شوند، خون در تمامی بخش های مغز پخش می شود. از خطرات ناشی از پاره شدگی آنوریسم مغزی می توان به خونریزی مغزی و سکته مغزی اشاره کرد. بنا به آمار تحقیقاتی تقریباً ۴۰ درصد از افرادی که دچار پارگی آنوریسم مغزی می شوند، جان خود را از دست می دهند.

انواع آنوریسم های مغزی
انواع آنوریسم های مغزی
اسکن ها و تست های تصویر برداری انواع مختلفی از آنوریسم های مغزی را نشان می دهند. آنوریسم ها از نظر شکل و اندازه در گروه های متفاوتی دسته بندی می شوند. در ادامه با انواع آنوریسم های مغزی بیشتر آشنا خواهیم شد.
- آنوریسم ساکولار
این نوع آنوریسم ها شباهت زیادی به میوه توت دارند و بالای ۹۰ درصد از آنوریسم ها، از نوع ساکولار هستند.
- آنوریسم فوزیفورم
تورم ایجاد شده در شریان، کل شریان را در بر می گیرد و شکلی شبیه به دوک و کلاف پیچی دارد. این نوع آنوریسم به ندرت عارض می شود.
- آنوریسم دیسکتینگ
در این نوع آنوریسم مغزی، پارگی و نشت خون یکی از شریان های مغری باعث بروز توپ های بادکنکی در شریان دیگر از مغز می شود.
علت های ایجاد آنوریسم مغزی
علت دقیق و مشخصی برای ایجاد آنوریسم های مغزی بیان نشده است، ولی دلایلی وجود دارند که احتمال بروز این عارضه مغزی را افزایش می دهند. از جمله علت های ایجاد آنوریسم مغزی عبارتند از:
• بیماری های ارثی که از والدین به فرزدندان منتقل می شوند می توانند باعث بروز آنوریسم های مغزی باشند.
• آسیب دیدگی های مغزی ناشی از حوادثی همچون تصادف موجب بروز آنوریسم مغزی نوع دیستینگ می شود.
• عفونت ایجاد شده در شریان ها مغزی، عارضه ایجاد آنوریسم مغزی را به دنبال دارد.
• تضغیف شدن دیواره های عروق خونی به دلیل افزایش فشار خون، می تواند احتمال ابتلا به آنوریسم مغزی را بیشتر کند.
• افزایش سن و ایجاد تغییرات هورمونی با بیشتر شدن سن، دلیلی برای مبتلا شدن به آنوریسم مغزی است.
• مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی احتمال ابتلا به آنوریسم مغزی را افزایش می دهد.
درمان آنوریسم مغزی از طریق اندوواسکولار
کوییلینگ اندوواسکولار endovascular coiling)) یکی از روش های جراحی برای درمان انواع آنوریسم های مغزی است. قبل از انجام این جراحی، برای بررسی شریان هایی که آنوریسم مغزی ایجاد شده است، از آنژیوگرافی مغزی استفاده می کنند. پس از شناسایی محل دقیق آنوریسم مغزی، لوله ای را وارد شریان مورد نظر می کنند. سپس درون لوله را از سیم هایی با جنس پلاتین یا لاتکس پر می کنند. با پر شدن لوله می توان از ورود خون بیشتر به درون آنوریسم و در نهایت پاره شدن آنوریسم ایجاد شده جلوگیری کرد. این روش همانند روش آنژیوگرافی مغزی نیاز به شکافتن جمجمه سر وجود ندارد. اغلب آنوریسم های مغزی از نوع ساکولار را می توان به روش اندوواسکولار جراحی کرد.
مزایای جراحی اندوواسکولار آنوریسم های مغزی
آنوریسم های مغزی را می توان به دو روش جراحی باز و جراحی اندوواسکولار کنترل و درمان کرد. جراحی به روش اندوواسکولار دارای مزایای بالایی نسبت به جراحی باز مغز است و به همین دلیل گزینه انتخابی بیشتر متخصصان حاذق مغز و اعصاب خواهد بود. در ادامه به مزایای جراحی اندوواسکولار آنوریسم های مغزی می پردازیم.
طول مدت جراحی اندوواسکولار کوتاه تر از مدت زمان جراحی باز مغز است؛ در نتیجه از داروی بیهوشی کمتری استفاده می شود.
دارای دوره نقاهت و مدت زمان بهبودی کوتاه تری در حدود ۲ تا ۴ روز است.
بروز عوارض احتمالی بعد از جراحی بسیار کمتر خواهد بود.
در جراحی بسته، بیمار خون کمتری را نسبت به جراحی باز، از دست می دهد.
مراقبت های بعد از درمان آنوریسم مغزی از طریق اندوواسکولار
رعایت نکات مهم بعد از جراحی می توانند از وارد شدن آسیب های احتمالی به مغز جلوگیری کنند. این نکات تحت عنوان مراقبت های پس از جراحی به بیمار ارجاع داده می شوند. از جمله مراقبت های بعد از درمان آنوریسم مغزی از طریق اندوواسکولار عبارتند از:
• کنترل دائم فشار خون و کلسترول خون
• خودداری از مصرف الکل، سیگار و دخانیات
• مصرف به موقع تمامی داروهای مورد تجویز توسط پزشک
• انجام فعالیت های ورزشی مناسب

انواع آنوریسم های مغزی
عوارض احتمالی اندوواسکولار آنوریسم های مغزی
از نادر عوارضی که می توانند پس از انجام آنژیوگرافی مغز و جراحی اندوواسکولار آنوریسم های مغری به وجود آیند؛ عبارتند از:
بروز مشکلات بینایی
ضعف و سرگیجه
ایجاد مشکلات تنفسی
واکنش آلرژیک به ماده حاجب مورد استفاده در آنژیوگرافی
بی حسی و ضعف عضلانی
مراجعه به پزشک
در مطالب بالا به انواع آنوریسم های مغزی که از طریق آنژیوگرافی و اندووسکولار جراحی می شوند، پرداخته شد. انواع آنوریسم ها به سه گروه آنوریسم های ساکولار، فوزیفورم و دیسکتینگ طبقه بندی می شوند. دکتر رادنوش پشم فروش فوق تخصص اینترونشنال نورورادیولوژی و متخصص مغز و اعصاب، سکته مغزی، از دانشگاه زوریخ سوئیس، دانش و تجربه کافی در زمینه تشخیص و درمان بیماری های مغزی و نخاعی دارد. شما می توانید برای درمان آنوریسم های مغزی با آنژیوگرافی و اندوواسکولار به مطب دکتر پشم فروش مراجعه نمایید. همچنین برای گرفتن نوبت ویزیت، با شماره های درج شده در سایت، تماس برقرار نمایید.