- 00/08/20
علت همی فاسیال اسپاسم چیست
همی فاسیال اسپاسم، نوعی اختلال عصبی حرکتی است که در آن عصب های صورت درگیر می شوند و پرش های غیر عادی در صورت فرد بروز پیدا می کند. این بیماری به خودی خود خطرناک نیست، اما به شدت، کیفیت زندگی فرد را پایین می آورد. این بیماری هم در زنان و هم در مردان مشاهده می شود؛ اما شیوع آن در زنان بالای ۴۰ سال بیشتر است. برخی از افراد ممکن است این عارضه را با تیک عصبی اشتباه بگیرند؛ در حالی که این اختلال ربطی به تیک عصبی ندارد و برای درمان آن باید به متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژی مراجعه شود. در ادامه مطلب علت ها و علائم این بیماری بیشتر مورد بررسی قرار می گیرد.
چه عواملی در بروز همی فاسیال اسپاسم دخالت دارند؟
عصب هایی که در صورت قرار دارند وظیفه انتقال پیام مغز به ماهیچه های صورت را بر عهده دارند. اگر به هر علتی این اعصاب دچار آسیب یا تروما شوند؛ انتقال پیام به ماهیچه های صورت به خوبی انجام نمی شود و فرد دچار مشکلاتی مانند همی فاسیال اسپاسم می شود. در برخی از موارد نمی توان به طور دقیق علت اصلی این نوع بیماری را شناسایی کرد؛ از این رو پزشکان در خیلی از موارد از اصطلاح ایدیوپاتیک برای این بیماری استفاده می کنند. بررسی های علمی تاکنون توانسته است برخی از عوامل این بیماری را شناسایی کند. در بین عوامل شناسایی شده؛ عوامل ژنتیکی مشاهده نمی شود و این بدین معنی است که این بیماری نمی تواند به صورت ارثی منتقل شود.
برخی از عوامل ایجاد این بیماری عبارتند از:
آنوریسم شریان قاعده ای
آنوریسم شریان قاعده ای مغز، اکسیژن رسانی و خونرسانی به برخی از عصب ها را متوقف می کند. در اثر این توقف خونرسانی، برخی از عصب ها دچار اختلال می شوند و مشکلاتی مانند همی فاسیال اسپاسم به وجود می آید.
تومور عصب آکوستیک
تومور عصب آکوستیک جزو تومورهای غیر سرطانی است که موجب همی فاسیال اسپاسم می شود. در اکثر مواقعی که این نوع تومور عامل بیماری است؛ فرد بیمار به ناشنوایی نیز دچار می شود؛ زیرا این تومور عصب شنوایی یا عصب هشتم جمجمه ای یا عصب دهلیزی حلزونی را درگیر می کند. نیستاگموس و وزوز گوش از دیگر علائم این بیماری است.
مننژیوم
مننژیوم نوعی تومور مغزی است که در ۹۰ درصد مواقع به صورت غیر سرطانی بروز پیدا می کند. اختلال در تکلم، سر درد و همی فاسیال اسپاسم می تواند از عوارض این بیماری باشد.
سایر عوامل این بیماری عبارتند از:
• سکته مغزی
• فشرده شدن اعصاب صورت در اثر ضربه و آسیب
• آسیب عصبی صورت در اثر تومور
• فشرده شدن رگ های خونی موجود روی اعصاب صورت
همی فاسیال اسپاسم با چه علائمی خود را نشان می دهد؟
در این بیماری اسپاسم معمولاً از ماهیچه اوربیکولاریس اکولی شورع می شود و به سمت عضله های دیگر منتشر می شود. ممکن است علائم این بیماری با حرکات ارادی صورت شدت بیشتری پیدا کنند. انقباض در اطراف چشم و بسته شدن غیر ارادی پلک از علائم اولیه این بیماری هستند. استرس، فشار روانی و خستگی می تواند علائم بیماری را گسترده تر و شدیدتر کند. این بیماری ممکن است یک طرف صورت و در برخی مواقع دو طرف صورت را درگیر کند. اما نوع یک طرفه این بیماری شیوع بیشتری دارد.
به طور کلی برخی از مهم ترین علائم مربوط به این بیماری عبارتند از:
احساس درد
در حالت کلی، فرد در هنگام اسپاسم ماهیچه های صورت درد خاصی را احساس نمی کند. اما برخی مواقع، خصوصاً زمانی که عصب هشتم جمجمه دچار تومور باشد فرد در پشت گوش احساس درد می کند. در این گونه مواقع کاهش قدرت شنوایی نیز مشاهده می شود.
گرفتگی غیر عادی ماهیچه های صورت
گرفتگی ماهیچه های صورت در این بیماری به گونه ای است که فرد احساس لرزش غیر عادی در ماهیچه های صورت می کند. انقباض در فک، چانه، اطراف ابرو، گونه، لب ها و پلک بیشتر اتفاق می افتد.
انقباض ماهیچه ها در خواب
در افراد مبتلا به این بیماری بارها مشاهده شده است که حتی در زمان خواب عمیق هم دچار اسپاسم عضله می شوند که علت آن غیر ارادی بودن حرکات است. اسپاسم عضلات در خواب یکی از راه های تمیز دادن همی فاسیال اسپاسم از تیک است.
چه روش هایی برای درمان همی فاسیال اسپاسم پیشنهاد می شوند؟
روش هایی که برای درمان همی فاسیال اسپاسم پیشنهاد می شوند به دو دسته روش های تهاجمی و روش های غیر تهاجی تقسیم بندی می شوند. با توجه به علت بیماری، میزان شدت بیماری و وضعیت بیمار، روش درمان انتخاب می شود. اکثر مواقع با برطرف شدن ریشه بیماری، بیماری درمان می شود. افراد باید توجه کنند که این عارضه جزو عوارض طولانی مدت و مزمن است و درمان آن در مراحل اولیه راحت تر انجام می شود.
پزشکان برای درمان این بیماری ابتدا از روش های تشخیصی برای تایید بیماری استفاده می کنند که مهم ترین این روش ها عبارتند از:
آزمایش الکترومیوگرام
ام آر آی
آزمایش های نورولوژیک
معاینه فیزیکی
مهم ترین و رایج ترین روش های درمان این بیماری عبارتند از:
دارو درمانی
شوربختانه درمان دارویی قطعی برای این بیماری هنوز یافت نشده است. داروهایی که برای این بیماری به کار می روند بیشتر نقش کاهش دهنده علائم را بر عهده دارند. داروهای تجویزی برای این بیماری، شل کننده های عضلانی و آرامبخش هستند.
تزریق بوتاکس
بوتاکس یکی از روش های درمانی موثر است که با دز مشخصی به نقاط خاصی از ماهیچه های صورت تزریق می شود و مسیر پیام عصبی را مسدود می کند. در واقع بوتاکس از آزاد شدن انتقال دهنده های عصبی در سیناپس ها جلوگیری می کند. این روش موقت است و بعد از ۴ تا ۶ ماه باید تمدید شود.
جراحی
جراحی برای اسپاسم های شدید انجام می شود و راه حلی قطعی و دائمی برای درمان این بیماری است. در جراحی فشار وارد شده به عصب صورت برداشته می شود و بین رگ و عصب صورت، پد کوچکی قرار داده می شود. از این طریق همی فاسیال اسپاسم درمان می شود.
مراجعه به پزشک
همی فاسیال اسپاسم نوعی بیماری عصبی حرکتی است که در آن ماهیچه های صورت به طور مکرر و غیر ارادی منقبض می شوند. تومورهای مغزی، وارد شدن آسیب به عصب دهلیزی حلزونی، وارد آمدن فشار به رگ های صورت، تحت فشار قرار گرفتن اعصاب صورت باعث این بیماری می شوند. جراحی، تزریق بوتاکس و دارو درمانی روش های رایج درمان این بیماری هستند. برای درمان این بیماری می توانید به مطب دکتر رادنوش پشم فروش متخصص مغز و اعصاب در تهران مراجعه کنید.