فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی

فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی


آنوریسم های مغزی به دلیل داشتن عوارض خطرناک و ناگواری مانند پاره شدگی و مرگ، دارای اهمیت زیادی هستند. اما با وجود روش های نوین و پیشرفته ای همچون آنژیوگرافی، احتمال بروز خطر مرگ کاهش یافته است. امروزه با وجود این روش ها، نیاز کمتری به جراحی باز مغز خواهد بود. در اصل از آنژیوگرافی آنوریسم های مغزی به عنوان بررسی و درمان عروق مغزی استفاده می کنند. در این مقاله قصد داریم پیرامون فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی بپردازیم. همچنین به این سوال پاسخ خواهیم داد که چرا جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی بر جراحی باز مغز ارجحیت دارد. پس تا پایان با ما همراه باشید.

آنوریسم مغزی چیست؟

به گشاد شدن دیواره رگ ها آنوریسم گفته می شود. در صورتی که دیواره رگ های مغزی گشاد شوند، در اصطلاح به این عارضه آنوریسم مغزی می گویند. اگر بخواهیم به زبان ساده تر بیان کنیم، در زمان بروز آنوریسم مغزی، رگ ها همانند بادکنک برجسته می شوند و خون داخل این برآمدگی ها جریان پیدا می کند. عارضه آنوریسم مغزی با گذشت زمان به وجود می آید که در ابتدا دیواره رگ ضعیف می شود و با جریان مکرر خون در انتها به شکل یک بادکنک تبدیل می شود. سردردهای ناگهانی همراه با داشتن حالت تهوع و سرگیجه از شایع ترین علائم آنوریسم مغزی هستند که بیشتر در ۵۰ تا ۶۰ سالگی و اغلب در زنان و در فصول زمستان و بهار قابل مشاهده هستند.

ضرورت و دلایل انجام جراحی آنوریسم مغزی

عوامل و بیماری های ژنتیکی متعددی دلیل بروز آنوریسم مغزی هستند. همچنین علائم ناشی از این عارضه در برخی مواقع بسیار دردناک و رنج آور هستند. باید در نظر داشت، مهم ترین خطر و عوارض بیماری آنوریسم مغزی، پاره شدن آنوریسم ها هستند. از آن جایی که آنوریسم ها در سرخرگ های بزرگ مغزی ایجاد می شوند، پاره شدن سرخرگ ها باعث انتشار جریان خون در مغز می شوند. در برخی موارد، خونریزی مغزی و لخته شدن خون در مغز، منجر به مرگ بیمار می شود. از این رو، با مشاهده اولین علائم و مراجعه به متخصص مغز و اعصاب می توان تحت درمان و جراحی قرار گرفت. جلوگیری از مرگ بیمار، ضرورت جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی عنوان شده است.
دو روش برای پیشگیری از خونریزی مغزی وجود دارد که عبارتند از:
جراحی و درمان از داخل رگ به روش آنژیوگرافی
جراحی باز مغز

فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی

فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی

آنژیوگرافی مغزی چیست؟

آنژیوگرافی مغز برای درمان آنوریسم مغزی از داخل رگ انجام می شود. لازم است برای اطلاع از بیماری های کلیوی، قلبی و ریوی قبل از انجام آنژیوگرافی مغزی، آزمایش خون از بیمار گرفته شود. همچنین قبل از شروع آنژیوگرافی، مثانه بیمار کاملاً تخلیه شود. آنژیوگرافی مغز در برزگسالان تحت بی حسی موضعی و در کودکان و نوجوانان تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. زمان مورد نیاز برای انجام آنژیوگرافی مغز بسته به نوع رگ های درگیر شده، حدود ۱ ساعت تخمین زده می شود.

نحوه جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی

در این روش، برش کوچکی بسته به نظر تیم پزشکی در کشاله ران یا مچ دست ایجاد می کنند. سپس لوله نازکی به نام کاتتر را وارد رگ خونی می کنند و به کمک تصاویر اشعه ایکس، کاتتر را به سمت عروق مغزی آسیب دیده یا محل آنوریسم مغزی هدایت می کنند. برای شفاف سازی درون رگ ها و گرفتن عکس های رادیولوژی، ماده ای به نام حاجب را درون لوله کاتتر تزریق می کنند. با استقرار کاتتر در محل آنوریسم، سیم ظریف و بسیار نازکی را که حالت فنری دارد به داخل آنوریسم یا همان دیواره بادکنکی شکل دیواره رگ می فرستند. سیم که کویل نام دارد به صورت کلاف فلزی تمامی فضای آنوریسم را پر می کند. به این صورت از جریان خون جلوگیری می کنند و در داخل آنوریسم لخته و بسته می شود. در انتها، پس از خارج کردن لوله کاتتر، محل بریدگی و ورود کاتتر را محکم فشار می دهند و با کمک بخیه می بندند.

فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی

آنژیوگرافی مغزی و استفاده از آن برای درمان آنوریسم مغزی، روش پیشرفته ای است که به دلیل مزایا و فوایدی که دارد، امروزه بیشتر مورد توجه پزشکان متخصص مغز و اعصاب قرار گرفته است. از جمله فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی عبارتند از:
• نیاز به جراحی عمل باز را به حداقل رسانده است.
• نتایج و تصاویر به دست آمده از آنژیوگرافی به منظور جراحی، بسیار شفاف، کامل و دقیق هستند.
• مراحل تشخیص و درمان، در یک نوبت انجام می شوند.
• اشعه ایکس هیچ نوع آسیبی پس از جراحی به بیمار نمی رساند و عوارض جانبی ندارد.
• طول دوران نقاهت بسیار کمتر از جراحی های باز مغز است.
• به عنوان روشی امن و مطمئن برای درمان آنوریسم مغزی شناخته می شود.

درمان آنوریسم مغزی به روش جراحی باز

در روش جراحی باز مغز، پس از باز کردن جمجمه و کنار زدن پرده های اطراف مغز، از دید میکروسکوپی استفاده می کنند. سپس با یافتن عروق مغزی و آنوریسم های مغزی با ابزارهای مخصوص جراحی اقدام به توقف خونریزی می کنند. برای انجام این کار از وسیله ای فلزی به نام کلیپس آنوریسم استفاده می کنند. به طوری که با گرفتن گردن بادکنک خونی ایجاد شده در دیواره رگ به کمک کلیپس آنوریسم، جریان خون وارد شده به بادکنک را متوقف می کنند. از آن جایی که فرآیند این جراحی، به وسیله دست و ابزار پزشکی انجام می شود، دقت و مهارت متخصص مغز و اعصاب بسیار حائز اهمیت است.

فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی

فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی

معایب عمل جراحی باز آنوریسم مغزی

تمامی روندهای درمانی و روش های جراحی دارای معایبی هستند و جراحی باز مغز برای درمان آنوریسم مغزی نیز از این قاعد مستثنی نیست. باید در نظر داشت معایب جراحی می تواند با تخصص، دانش، تجربه و مهارت پزشک به حداقل میزان خود برسد. از جمله معایب عمل جراحی باز آنوریسم مغزی عبارتند از:
• روشی کاملاً تهاجمی است و تحت بیهوشی عمومی انجام می شود.
• دوره نقاهت طولانی تری دارد و نیازمند مراقبت های بیشتری است.
• احتمال عفونت محل بخیه وجود دارد.
• احتمال آسیب دیدن به عروق طبیعی مغز وجود دارد.
• نیاز به جراح بسیار ماهر و حاذق دارد.

مراجعه به پزشک
در مطالب بالا به بررسی فواید جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی پرداخته شد. آنژیوگرافی مغز به دلیل کم تهاجمی بودن، دقیق تر بودن و شفاف بودن تصاویر، مزایای خوبی نسبت به جراحی باز دارد. دکتر رادنوش پشم فروش فوق تخصص اینترونشنال نورورادیولوژی و متخصص مغز و اعصاب، سکته مغزی، از دانشگاه زوریخ سوئیس، دانش و تجربه کافی در زمینه تشخیص و درمان بیماری های مغزی و نخاعی دارد. شما می توانید برای انجام جراحی آنوریسم مغزی به روش آنژیوگرافی به مطب دکتر پشم فروش مراجعه نمایید. همچنین برای گرفتن نوبت ویزیت، با شماره های درج شده در سایت، تماس برقرار نمایید.

به اشتراک بگذارید

دیدگاه ها

اینستاگرام
آدرس مطب
ویدئوها
اخذ نوبت