عوارض بعد از سکته مغزی چیست ؟

عوارض بعد از سکته مغزی چیست ؟

<p style=”text-align: justify;”>سکته مغزی می تواند موجب ناتوانی های موقتی و گاهی نیز دائمی شود، میزان ناتوانی ها بسته به اینکه چه مدت زمانی مغز دچار کمبود جریان خون شود و کدام قسمت از مغز را تحت تاثیر قرار داده است. سکته مغزی دومین عامل مرگ و میر در ایران می باشد، در صورتی که فرد به موقع به بیمارستان رسانده شود. روند بهبودی بیماران تسریع خواهد شد. در ادامه عوارض بعد از سکته مغزی را به طور مفصل توضیح خواهیم داد. 

عوارض بعد از سکته مغزی

عوارض بعد از سکته مغزی

درد

افرادی که دچار سکته مغزی شده اند، درد، بی حسی، کرختی یا ممکن است سایر احساسات عجیبی را در بخش هایی از بدن خود حس کنید. احتمال دارد این عارضه چند هفته بعد از بروز سکته مغزی ایجاد شود و با گذشت زمان بهبود پیدا کند. درد به علت وجود مشکل در مغز شما پدید می آید نه به علت صدمه بدنی، داروهای کمی برای درمان CPS وجود دارد. 
این احتمال وجود دارد که حس دست چپ خود را از دست دهید، یا احساس خارش یا سوزش در دست داشته باشند. یا ممکن است نسبت به تغییرات دما حساسیت نشان دهند. به این امر درد سکته مرکزی یا سندروم درد مرکزی (CPS) گفته می شود. 

اختلال در تکلم (دیس آرتری) و بلع (دیس فاژی)

بعد از سکته مغزی ممکن است شما کنترل کمتری بر روی حرکت ماهیچه های دهان و گلوی خود داشته باشید، همین امر موجب اختلال در حرف زدن، بلعیدن و غیره خواهد شد. 
این امکان وجود دارد به علت فقدان هماهنگی عضلات داخل دهان فرد نامفهوم حرف بزند یا با زبان و کلام مشکل داشته باشد یعنی اختلال در صحبت کردن یا فهم و درک دیگران، خواندن یا نوشتن باشد. 
برای رفع این اختلال شما می توانید تحت درمان یک آسیب شناس زبان قرار بگیرید و بهبود و ارتقا مهارت های کلامی و گفتاری فرد کمک کند. 

ضعف عضله 

کمبود یا عدم جریان خون در مغز می تواند موجب فلج شدن (همی پلژی) یک سمت بدن یا از دست دادن کنترل ماهیچه های مشخصی از بدن مانند ماهیچه های یک طرف صورت یا دست گردد. همین امر می تواند موجب به وجود آمدن مشکلاتی در فعالیت های روزانه شما شود. (راه رفتن، غذاخوردن و غیره) شما با ورزش درمانی می توانید حرکت ماهیچه های خود را بهبود ببخشید.

مشکلات احساسی 

افرادی که دچار سکته مغزی شده اند، مشکلات بیشتری در زمینه احساسات و عواطف خود داشته باشند و یا ممکن است دچار افسردگی شوند. 

اختلال در حافظه و تفکر

افرادی که دچار سکته مغزی شده اند، احتمال دارد با مشکل حافظه مواجه شوند. مشکلات حافظه شامل فکرکردن، تصمیم‌گیری، و موارد تفهیمی و استدلالی میباشد. این عوارض و مشکلات حافظه ممکن است با درمان های توانبخشی بهبود پیدا کند. 

تغییر در رفتار 

از عوارض بعد از سکته مغزی تغییر در رفتار فرد است، فرد ممکن است گوشه گیر، آنتی سوشیال یا همان اجتماع گریز شود. 
گاهی نیز ممکن است توانایی مراقبت از خود را از دست دهد و به پرستار نیاز داشته باشد.

از دیگر نشانه ها و عوارض بعد از سکته مغزی 

سردرد شدید و ناگهانی
آتاکسی یا عدم تعادل
همی پارزی یا ضعف و کرختی مخصوصا در یک طرف بدن 
پارستزی کرختی یا سوزش و درد در قسمت های مختلف بدن
دوبینی/تاری در دید/ از دست دادن بینایی مخصوصا در یک چشم
از دست دادن حافظه کوتاه مدت / طولانی مدت
اختلال در قضاوت
بی اختیاری در ادرار و مدفوع
سرگیجه بدون علت و سقوط ناگهانی
اختلال در پیدا کردن کلمات برای صحبت کردن و درک دیگران.
عدم توانایی در انجام حرکات ظریف

درمان عوارض از فردی به فرد دیگر متفاوت است. 

جلوگیری از عوارض سکته مغزی

چگونه از عوارض سکته مغزی پیشگیری کنیم؟

با اصلاح عواملی که احتمال سکته مغزی را در افراد افزایش می دهند می توانیم از بروز سکته مغزی جلوگیری کنیم! این عوامل شامل موارد زیر می شوند:

کنترل فشار خون بالا
کنترل دیابت 
بیماری های قلبی
افزایش چربی خون
استعمال دخانیات
حفظ وزن سالم 
ورزش منظم
رژیم غذایی مناسب

از شایعترین انواع سکته مغزی سکته ایسکمیک می باشد و علت آن کاهش خونرسانی به مغز به علت انسداد عروق یا پرتاپ لخته از قلب می باشد. 

فردی که دچار سکته مغزی شده است را باید در کمتر از ۳ ساعت به بیمارستان برسانید تا سریعا تحت درمان قرار بگیرد و فرد با کمترین عوارض سکته مغزی مواجه شود. 

رژیم غذایی بعد از سکته مغزی

مصرف هویج را افزایش دهید. 
از مصرف چربی های اشباع و هیدروژنه بپرهیزید. از مصرف لبنیات چرب، گوشت قرمز و مارگارین بپرهیزید. مصرف روزانه گوشت قرمز می تواند احتمال ابتلا به سکته مغزی را ۲ برابر کند. روغن های کلزا، کانولا و سویا را جایگزین روغن های هیدروژنه کنید. 
مقدار مصرف نمک خود را کاهش دهید. این مقدار نباید بیش از ۳۰۰ میلی گرم در روز باشد. 
افزایش مصرف فیبر می تواند به کاهش کلسترول کمک کند. مصرف میوه‌ها، سبزیجات و دانه‌های کامل می تواند این نیاز را تامین کند. برای جذب بهتر فیبرها نوشیدن آب فراوان نیز توصیه می‌شود.
بهتر است غذای بیماران سکته مغزی بخارپز، کبابی در فر و آبپز شوند. 
حجم غذای مصرفی بیماران باید کم باشد. مصرف حجم غذای بالا احتمال سکته مغزی مجدد را افزایش می دهد. 
در صورتی که بیمار اختلال در بلع داشته باشد، غذا باید به صورت پوره و آب گرفته مصرف شود. 

به اشتراک بگذارید

دیدگاه ها

اینستاگرام
آدرس مطب
ویدئوها
اخذ نوبت