آنوریسم مغزی کاذب یا سودوآنوریسم چیست ؟

آنوریسم مغزی کاذب یا سودوآنوریسم چیست ؟

<p style=”text-align: justify;”>آنوریسم به ضعیف شدن دیواره رگ های خونی که موجب عریض شدن رگ ها (بیش از ۵۰ درصد) می شود و این حالت یک حالت غیر طبیعی به شمار می آید. آنوریسم ممکن است در رگ های خونی به وجود بیاید، آنوریسم عموما در شریان ها به وجود می آید و در رگ های وریدی کمتر به وجود می آید. آنوریسم در قسمت های مختلف بدن ممکن است به وجود بیاید، از جمله این نقاط می توان به رگ های خونی مغز، آئورت (بزرگترین شریان خونی در بدن)، گردن، روده ها، کلیه ها، رگ های درون پا (آنوریسم های ایلیاک ، فمورال و پوپلیتال) و همچنین طحال اشاره کرد. 
اما احتمال به وجود آمدن آنوریسم بیشتر در آئورت می باشد. آئورت خون دارای اکسیژن را از قلب به قسمت های مختلف بدن جا به جا می کند. بخشی از آئورت در قفسه سینه و بخش دیگر آن در شکم فرد قرار دارد. دسته بندی آنوریسم بر اساس ناحیه، شکل و علت شکل گیری آن می باشد. 
شکل آنوریسم را می توان در بدن افراد تشخیص دهید. رایج ترین شکل آنوریسم بیرون زدگی و بادکردن رگ در تمام قسمت های آن است که به آن فوزیفورم گفته می شود. 
نوع دیگری از آنوریسم نیز وجود دارد که باد کردن رگ و بیرون زدگی آن در یک سمت رگ می باشد که به آن ساکولار گفته می شود. 
آنوریسم جدا کننده نوعی از آنوریسم می باشد که با پارگی در دیواره شریان خونی تشکیل شده است و ۳ لایه دیواره اصلی را از هم جدا می کند، که به دنبال آن دیگر شریان عریض نخواهد شد. 
اگر آنوریسم رشد کند و ضعیف شدن دیواره شریان خونی نیز وجود داشته باشد. در این حالت برای جلوگیری از پارگی آنوریسم ممکن است فرد نیاز به جراحی داشته باشد. هر چه آنوریسم بزرگتر شود احتمال پارگی در آن نیز بیشتر است. 
در ادامه با آنوریسم کاذب بیشتر آشنا خواهید شد.

<a href=آنوریسم مغزی کاذب” class=”wp-image-2508″/>

آنوریسم کاذب چیست ؟

به گشادشدن موضعی عروق بدن را سودوآنوریسم یا آنوریسم کاذب می گویند. آنوریسم کاذب بر خلاف انوریسم حقیقی هر سه لایه جدار شریان را ندارد، به همین دلیل در خطر بیشتری برای پاره شدن و خونریزی می باشد. پاره شدن آنوریسم کاذب وضعیتی اورژانسی برای جراحی عروق می باشد و خونریزی آن ممکن است موجب فوت بیمار شود. 
آنوریسم حقیقی باعث گشادشدن عروق می شود و تمامی سه لایه طبیعی شریان حفظ خواهد شد. آنوریسم کاذب گشاد شدن رگ یک یا دو لایه از جدار عروق میباشد یا به طور کامل تنها بافت التهابی آن را احاطه کرده است و اثری از جدار طبیعی عروق نمی باشد. 

علت آنوریسم کاذب 

آنوریسم کاذب به علت ایجاد سوراخ کوچکی در رگ و خروج آهسته خون از آن بوجود می آیند. بافت التهابی به تدریج اطراف خون خارج شده را میگیرد و توده ای که با شریان در ارتباط است، را شکل میدهد؛ و خون بصورت رفت و برگشتی به داخل سودوآنوریسم رفته و خارج میشود.
از شایع ترین علت های آنوریسم کاذب کاتتریزاسیون شریانی است. برای رسیدن به شریان در آنژیوگرافی چند بار سوزن به داخل شریان برده می شود، از شیت هایی با سایز بزرگ استفاده شود و یا پشت شریان سوراخ می شود.
احتمال ایجاد آنوریسم کاذب زیاد می باشد و شایعترین محل ایجاد آن در ناحیه کشاله ران می باشد. 
از علل شایع دیگر برای این نوع آنوریسم ، تروما مثل چاقو خوردگی، اصابت گلوله و یا شکستگی استخوان با جابجایی است. تروما حاد می تواند موجب آنوریسم کاذب شود، پس باید بیمار سریعا به پزشک مراجعه کند. و بلافاصله و به صورت اورژانسی درمان بر روی آنها صورت بگیرد، زیرا پاره شدن و خونریزی می تواند زندگی فرد را تهدید کند. 
از علت های دیگر سودوآنوریسم می توان به عفونت، واسکولیت و بیماریهای التهابی را نام برد.

علائم آنوریسم کاذب

علائم آنوریسم کاذب می تواند در سیستم عروقی بدن شکل بگیرد و بیشتر منشا شریانی (سرخرگ) دارد تا وریدی(سیاهرگ). در صورت کوچک بودن آنوریسم کاذب ممکن است علامتی ایجاد نکند و اتفاقی در سونوگرافی یا سی تی اسکن دیده شود. 
آنوریسم های کاذب بزرگتر بصورت یک توده ضربان دار خود را نشان می دهد. این توده معمولا به علت فشار بر اعصاب و پوست، دردناک می باشدالبته بی درد بودن آن تشخیص بر نبودن آنوریسم کاذب نیست.
در محل سودوانوریسم ممکن است پوست قرمز، دردناک و ملتهب را ایجاد کند که نشانه سودوانوریسم عفونی است.
ممکن است بدون علامت در محل، با زخم انگشتان پا خود را نشان دهند؛ چرا که لخته های ریزی به مویرگهای انگشتان پا میفرستند که باعث انسداد عروق می شوند. 
سودوانوریسم می توانند باعث ورم شدید در اندام ها شوند.
همچنین انسداد عروق موجب نرسیدن خون که حاوی اکسیژن و مواد غذایی به بافتهای انتهایی می شود و در نهایت بافت از بین رفته و زخم ایجاد می شود.

تشخیص آنوریسم کاذب

سودوآنوریسم با لمس قابل تشخیص است که یک توده ضربان دار به دست میخورد. بعد از معاینه پزشک با گوشی نوعی صدا ناشی از حرکت رفت و برگشت خون به داخل سودوآنوریسم می باشد. 

سونوگرافی کالر داپلر 

سونوگرافی کالر داپلر نوعی روش تشخیص آنوریسم کاذب می باشد. در این سونوگرافی کیسه سودوآنوریسم با جریان رفت و برگشت آن دیده می شود. از این سونوگرافی برای تعیین سایز آنوریسم کاذب و بررسی امکان درمان های غیر تهاجمی مورد استفاده قرار می گیرد. 

آنژیوگرافی

سی تی آنژیوگرافی روش دیگری است که آناتومی عروق را نشان می دهد. 

سودوآنوریسم

عوارض سودوآنوریسم

پاره شدن و ایجاد خونریزی فعال شریانی
ایسکمیک ارگان انتهایی با فرستادن میکروامبولی (لخته های ریز) که براساس مکان منجر به سکته مغزی، نارسایی کلیوی، نارسایی کبد، ایسکمی مزانتر (سیاه شدن روده) و گانگرن انگشتان پا می شود.
ایجاد ترومبوز ورید عمقی و امبولی ریوی

درمان آنوریسم کاذب

روش های درمان سودوآنوریسم عمل جراحی باز یا اندوواسکولار با توجه به مکان آنوریسم بستگی دارد. 

جراحی باز سودوآنوریسم

این روش با برش پوستی در محل سودوآنوریسم، گرفتن کنترل از شریان، رزکسیون سودوآنوریسم و ترمیم شریان انجام می شود.

اندوواسکولار

در این روش یک استنت گرافت نوعی لوله توخالی از جنس فلز توری شده و پارچه پیچیده شده از طریق آنژیوگرافی در محل آنوریسم کاذب قرار داده میشود تا سودوانوریسم از جریان خون خارج گردد.

به اشتراک بگذارید

دیدگاه ها

اینستاگرام
آدرس مطب
ویدئوها
اخذ نوبت