- ۹۸/۱۲/۱۳
بیماری آلزایمر

بیماری آلزایمر نوعی زوال عقل است که باعث ایجاد مشکل در حافظه، تفکر و رفتار میشود. معمولا علائم به آرامی شروع میشود و رفته رفته با گذشت زمان بدتر میشود و این روند تا جایی ادامه پیدا میکند که در انجام کارهای روزانه نیز اختلال ایجاد میکند.
آلزایمر شایع ترین علت زوال عقل میباشد، و یک اصطلاح کلی برای از بین رفتن حافظه و سایرتوانایی های شناختی است. بیماری آلزایمر بین ۶۰ تا ۸۰ درصد موجب زوال عقل میشود.
آلزایمر یک بخشی از پیری محسوب نمیشود و این تصور که با افزایش سن حتما فرد به آلزایمر مبتلا میشود تصوری غلط است. اما بیشترین عامل شناخته شده افزایش سن میباشد و افراد بالای ۶۵ سال عموما به این بیماری مبتلا میشوند. اما باید بدانید آلزایمر فقط برای افراد مسن نیست و افراد جوان هم به این بیماری ممکن است دچار شوند.
آلزایمر یک بیماری پیش رونده است که با گذشت زمان بدتر میشود.، که در آن علائم زوال عقل به تدریج افزایش یافته و در مراحل اولیه از دست دادن حافظه به طور خفیف وجود دارد. افراد توانایی مکالمه و پاسخ به محیط را از دست میدهند. به طور متوسط فرد مبتلا بین ۴ الی ۸ سال پس از تشخیص بیماری زندگی میکند، اما امکان این هم وجود دارد که ۲۰ سال هم زندگی کند.
درمان های فعلی نمیتوانند جلوی پیشرفت آلزایمر را بگیرند ولی میتوانند از وخیم شدن علائم جلوگیری کنند و کیفیت زندگی را برای مبتلایان به این بیماری را بهبود ببخشند. امروزه تلاش جهانی به این سمت است که روش های جدیدی برای درمان این بیماری و تاخیر در شروع آن و جلوگیری از ابتلا به آن را پیدا کنند.
بیماری آلزایمر در اثر زیاد بودن ماده ای به نام گلوتامات و در نتیجه رسوب امیلوئید و نیز کاهش استیل کولین در کورتکس مغز و هیپوکامپ که در عملکردهای شناختی مغز و حافظه نقش دارند ایجاد می شود،داروهای که در درمان آلزایمر تجویز می شود، یا باعث کاهش گلوتامات می شوند مانند ممانتین،یا باعث افزایش استیل کولین می شوند مانند ریواستیگمین، گالانتامین و دنپزیل،داروها در کند کردن روند پیشرفت اختلال عملکرد های شناختی و حافظه نقش دارند.
از نشانه های اولیه آلزایمر
از نشانه های زودرس آلزایمر اختلال خلقی،اختلال در قضاوت، اختلال در دید،مشکل در یافتن کلمات در مکالمه روزمره،مشکل داشتن در حل مسائل روزمره،ناتوانی در برنامه ریزی،گم کردن اشیا،گوشه گیری و عدم برقراری ارتباط با دیگران، اختلال در خواب و یا ایجاد مشکلاتی جسمی از جمله عدم تعادل، ضعف و سفتی عضلات، اختلال در کنترل ادرار و غیره را می توان اشاره کرد.
علائم آلزایمر
شایع ترین علامت آلزایمر در یادآوری اطلاعاتی است که فرد آن را تازه آموخته است. افزایش سن همانطور که بر بدن ما تاثیر میگذارد بر مغز ما نیز تاثیر میگذارد. گاهی ما با در به یاد آوردن برخی از مسائل دچار مشکل میشویم. با این حال از دست دادن جدی حافظه، سردرگمی و سایر تغییرات که در عملکرد ذهن ما ممکن است ایجاد شود نشانه های عدم کارکرد درست سلول های مغزی ما میباشد. همانطور که اشاره شد شایع ترین علت آلزایمر یادآوری اطلاعات تازه آموخته شده است زیرا شروع آلزایمر در بخشی از مغز آغاز میشود که بر یادگیری تاثیر میگذارد. پیشرفت این بیماری موجب اختلال در حرف زدن، تغییر خلق و خو و رفتار میشود.
- فراموش کردن زمان و مکان وقایع
- سوظن های بی اساس درباره خانواده، دوستان و غیره
- از دست دادن حافظه
- اختلال در صحبت کردن، بلع و راه رفتن.
علائم زوال عقل باید توسط خانواده و دوستان تشخیص داده شود زیرا فرد مبتلا در تشخیص این ماجرا مشکل دارد. در صورتی که زوال عقل در فرد دیده شود باید سریعا به پزشک مراجعه کند.
بیماری آلزایمر و مغز
تغییرات میکروسکوپی در مغز مدت ها قبل از اولین علائم از دست دادن حافظه آغاز میشود. مغز ۱۰۰ میلیارد سلول عصبی (نورون) دارد. هر سلول عصبی برای تشکیل شبکه های ارتباطی با سایر سایر سلول های عصبی ارتباط برقرار میکند. گروه های سلول عصبی هر کدام کار خاصی را انجام میدهند، برخی درگیر تفکر، برخی یادگیری، برخی نیز کار یادآوری را انجام میدهند. برخی هم به ما کمک میکنند ببینیم، بشنویم و بو کنیم. هر کدام از این سلول ها برای انجام کار خود مانند کارخانه های ریز فعالیت میکنند. آنها منابع لازم را دریافت و انرژی تولید میکنند. سلول ها همچنین اطلاعات را پردازش و و ذخیره میکنند و با سلول های دیگر ارتباط برقرار میکنند. هماهنگی این سلول ها به سوخت و اکسیژن نیاز دارد. دانشمندان معتقدند که بیماری آلزایمر مانع از عملکرد درست این کارخانه های سلول میشود. آنها از اینکه این مشکل از کجا شروع میشود مطمئن نیستند.اما درست مانند یک کارخانه واقعی با گسترش آسیب سلول ها توانایی خود را برای انجام کارها از دست میدهند و سرانجام میمیرند و باعث تغییرات جبران ناپذیری میشود.
نقش plaques و tangles
دو ساختار غیر طبیعی به نام plaques و tangles باعث آسیب رساندن و کشتن سلول های عصبی هستند.
plaques رسوبی از پروتئینی به نام بتا-آمبلوئید که در فضای بین سلول های عصبی تشکیل میشود.
Tangles الیاف پیچ خورده پروتئینی به نام تاو هستند که در داخل سلول ها تشکیل میشوند.
دانشمندان نمیدانند که این plaques و tangles چه نقشی در بیماری آلزایمر دارند. آنها معتقدند که نقش آنها در انسداد ارتباط بین سلول های عصبی و اختلال در فرآیندهایی که باعث زنده ماندن سلول ها میشوند دارند.
امروزه دانشمندان درصدد این هستند که جنبه های این بیماری را کشف کنند و سایر زوال عقل را کشف کنند.
چه کسانی بیشتر به بیماری آلزایمر مبتلا میشوند ؟
افزایش سن : این فاکتور ریسک ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد.
عوامل ژنتیکی: در صورتی که در افرا خانواده خود این بیماری وجود دارد ریسک ابتلا شما به این بیماری افزایش مییابد.
سندروم دان: افرادی که به بیماری سندروم دان مبتلا هستند بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند. احتمالاً این مربوط به داشتن سه نسخه کروموزوم ۲۱ – و متعاقباً سه نسخه از ژن برای پروتئین است که منجر به ایجاد بتا آمیلوئید می شود.
جنسیت: تفاوت کمی در میزان ابتلا بین زن و مرد وجود دارد، اما تعداد زنانی که به این بیماری مبتلا میشوند بیشتر از آقایان است. شاید به این دلیل است که زنان بیشتر از مردان عمر میکنند.
اختلال شناختی خفیف (MCI): افرادی که دارای این اختلال هستند در معرض خطر زوال عقل هستند.
ضربه مغزی در گذشته: افرادی که دچار ضربه مغزی شدید شده اند، خطر ابتلا به این بیماری در آنها افزایش مییابد.
اختلال در خواب: کسانی که در خوابیدن مشکل دارند، ابتلا به این بیماری در آن ها افزایش مییابد.
سبک زندگی و سلامت قلب: کسانی که خطر مرتبط با بیماری های قلبی دارند نیز در معرض خطر هستند. این خطرات شامل:
- ورزش نکردن
- چاقی
- سیگار کشیدن و یا در معرض دود بودن
- فشار خون و کلسترول بالا
- دیابت کنترل نشده نوع دوم
همه این عوامل قابل اصلاح هستند.شما میتوانید با ورزش منظم، رژیم غذایی صحیح که شامل استفاده از میوه و سبزیجات و غذاهای کم چرب است خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.