- 01/07/06
دوران بهبودی بعد از سکته مغزی
زمانی که جریان خون در بخشی از مغز متوقف می شود، سکته مغزی رخ می دهد. به دلیل نرسیدن خون کافی به مغز، سلول های مغزی شروع به مردن می کنند. در نهایت با مرگ سلول های مغزی، آسیب جدی به مغز وارد می شود؛ به طوری که امکان مرگ نیز وجود دارد. سکته مغزی با علائم مشخصی عارض می شود و بیمار باید به مراجعه پزشکی انتقال داده شود. پس از انجام اقدامات لازم مانند آنژیوپلاستی، روند بهبودی آغاز می شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی دوران بهبودی بعد از سکته مغزی و اهمیت این دوران بپردازیم. برای آشنایی بیشتر پیرامون این زمینه، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
اولین روز بعد از سکته مغزی
پس از بروز سکته مغزی بیمار به بیمارستان انتقال داده می شود تا بیمار به شرایط پایدار برسد. سپس نوع سکته مغزی با استفاده از سی تی اسکن یا ام آر آی بررسی و تشخیص داده می شود. تعیین نوع سکته مغزی در شروع روند درمانی تاثیر مهمی دارد. در صورت شدید بودن این عارضه، بیمار به بخش مراقبت های ویژه بیمارستان منتقل می شود. پروسه بسیار مهم توانبخشی بلافاصله بعد از سکته مغزی و تا 24 ساعت بایستی آغاز شود. در روزهای اول و دوم بعد از سکته مغزی تیمی تشکیل یافته از پزشک، پرستار، نورولوژیست، فیزیوتراپیست، کاردرمانگر و گفتار درمانگر در زمان های مشخص شده به سر بالین بیمار می آیند و هر کدام وظایف خود را طبق تخصصی که دارند پیرامون بهبودی و توانبخشی بیمار آغاز می کنند.
اولین هفته بعد از سکته مغزی
بنا به شدت آسیب دیدگی مغز پس از سکته مغزی، لازم است بیمار حدود 5 الی 7 روز در بیمارستان بستری باشد. در مدت زمان بستری در بیمارستان تیم پزشکی تمامی اثرات ناشی از سکته مغزی بر مغز و سایر اندام های بدن بیمار را مورد بررسی قرار می دهند. ارزیابی این تحقیق و بررسی ها در نهایت برنامه مشخصی برای توانبخشی بیمار نسبت به آسیب وارد شده تعیین می شود. مهم ترین مشکلات ایجاد شده پس از سکته مغزی نسبت به شدت آسیب دیدگی مغز عبارتند از:
• اختلال در حافظه و بروز مشکلات شناختی
• دشواری در صحبت کردن و گفتار
• احساس ضعف و خستگی شدید
• آسیب جسمی مانند فلج شدن عضلات و بروز مشکلاتی در بلعیدن
• دشواری در خوابیدن
• ایجاد افسردگی
کارشناسان فیزیوتراپی و کاردرمانی می توانند با استفاده از شیوه های ساده و هدفمند مانند راه رفتن بیمار یا شانه زدن موها به کمک بیمار، به نقطه حساس آسیب دیدگی پی ببرند. همچنین بیمارانی که مشکلات بلعیدن دارند و لوله های تنفسی استفاده می کنند، توانبخشی به شیوه گفتار درمانی خواهد بود.
سه ماه بعد از بروز سکته مغزی
از بروز سکته مغزی تا سه ماه اول، به عنوان مهم ترین دوران بهبودی و توانبخشی سکته مغزی شناخته می شود. به طور معمول در این دوران مهم، بیمار از لحاظ جسمی می تواند پیشرفت های قابل توجهی داشته باشد. بنا به تحقیقات آماری، اغلب بیماران با عارضه سکته مغزی در صورت آغاز به موقع و صحیح توانبخشی، در 3 ماهه اول به ببهبودی قابل توجهی می رسند. توانبخشی در این دوران باعث بازگرداندن عملکردهای از دسته رفته اندام های آسیب دیده است. این توانبخشی از ساده ترین فعالیت ها مانند مسواک زدن یا لباس پوشیدن شروع می شود و روز به روز پیشرفت خواهد کرد. در دوران سه ماهه اول، بیمار بهبودی به نام بهبودی متعاقب را تجربه می کند که توانایی های از دست رفته به دلیل سکته مغزی، به شیوه های جدیدتر مجدد حاصل می یابد.
دوران افت پس از سکته مغزی
دوران بهبودی و توانبخشی و همچنین عوارض ناشی از سکته مغزی در بیماران مختلف، متفاوت هستند. برخی از بیماران پس از سکته مغزی با عوارضی همچون عفونت ریوی، حمله قلبی و سکته مغزی دوم مواجه می شوند. برای آغاز اجرای برنامه های توانبخشی و پیشبرد آن رو به جلو، لازم است بیمار به یک مرحله پایدار نسبی برسد. در این شرایط کارشناسان و متخصصان با دقت بیشتری در اجرای برنامه های توانبخشی تمرکز خواهند داشت. در صورت بروز مشکلات و عوارض بعدی، بیمار با تغییرات جسمی و ذهنی دیگری مواجه می شود. این تغییرات باعث ایجاد تاخیر در روند برنامه های توانبخشی خواهد شد. در این مرحله، بهبودی بیمار در راستای آسیب های جدید جسمی اهداف مهم تیم پزشکی خواهد بود.
ضرورت توانبخشی بعد از سکته مغزی
اجرای برنامه توانبخشی بر مبنای اولویت های فعالیت های بیمار خواهد بود. به بیانی دیگر، باید به این نکات توجه شود که بیمار توانایی و ناتوانی در انجام چه کارهایی را بر عهده دارد. به طور معمول، راه رفتن، لباس پوشیدن، غذا خوردن، حمام کردن و… از مهم ترین نیازها و فعالیت ها برشمرده می شوند. تیم یا گروه متخصص اجرای توانبخشی در تعیین این اولویت ها و اهداف اولیه نقش مهمی بر عهده دارند. علیرغم اهمیت بالای پروسه درمان، ارتقاء و پیشرفت انجام درست تر فعالیت های روزانه نیز ضرورت دارد. بیمار پس از سکته مغزی، علاوه بر مواجه شدن با مشکلات جسمی و اختلال در فعالیت های ساده روزانه، با مشکلات روانی، شناختی، هیجانی و عصبی نیز مواجه می شود. رفع و درمان این نوع مشکلات نیز بر عهده روانشناسان برجسته و باتجربه خواهد بود تا بیمار به زندگی عادی خود با روانی سالم تر بازگردد.
استفاده از جدیدترین شیوه های درمانی برای توانبخشی بعد از سکته مغزی
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، مسیرها و تجهیزات مدرن تری برای بهبود بیماران پس از سکته مغزی مورد استفاده قرار می گیرد. هر یک از این روش ها می توانند مزایا و عوارض به خصوصی داشته باشند. استفاده از امواج جریان الکترومغناطیسی و جریان الکتریکی تاثیر مفید و قابل توجهی در توانبخشی بیماران سکته مغزی دارند. به کمک این امواج، سلول های مغزی تحریک می شوند و بخش ها و اندام های آسیب دیده تقویت می شوند. روند توانبخشی بسته به شرایط جسمی بیمار مدت زمان های متفاوتی خواهد داشت که بیمار روز به روز می تواند بهبودی و پیشرفت را در عملکردهای مختلف بدن احساس کند. برخی از بیماران برای اجرای برنامه های توانبخشی بایستی در بیمارستان بستری شوند و برخی دیگر با مراجعه چندین نوبت در هفته می توانند روند درمانی را ادامه دهند.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی دوران بهبودی بعد از سکته مغزی پرداخته شد. بیمار در روزها، هفته ها و ماه های پس از سکته مغزی، علائم مختلفی خواهد داشت و برنامه توانبخشی براساس همین علائم یا عوارض پیش خواهد رفت. دکتر رادنوش پشم فروش فوق تخصص اینترونشنال نورورادیولوژی و متخصص مغز و اعصاب، سکته مغزی، از دانشگاه زوریخ سوئیس، دانش و تجربه کافی در زمینه تشخیص و درمان بیماری های مغزی و نخاعی دارد. شما می توانید برای درمان بیماران با تجربه سکته مغزی به مطب دکتر پشم فروش مراجعه نمایید. همچنین برای گرفتن نوبت ویزیت، با شماره های درج شده در سایت، تماس برقرار نمایید.