- 22/05/24
نوار مغز ۲۴ ساعته (EEG)
نوار مغز ۲۴ ساعته (EEG) نوعی تست و سنجش سلول های مغزی است که از امواج الکتریکی در این تست استفاده می کنند. از طریق نوار مغز ۲۴ ساعته می توان برخی از بیماری های مربوط به مغز و اعصاب را تشخیص داد. از قابلیت های این تست مغزی، تشخیص و شناسایی مواردی مانند تشنج در سال های قبل از مراجعه است. تشخیص دقیق مشکلات مرتبط با نورون های مغزی اهمیت بالایی دارد. در این مقاله قصد داریم علاوه بر آشنایی با تست نوار مغز ۲۴ ساعته (EEG)، به کاربردهای این تست پیرامون تشخیص انواع بیماری ها بپردازیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
مهم ترین کاربردهای نوار مغز ۲۴ ساعته
مغز دارای فعالیت های الکتریکی است که این فعالیت ها در عملکرد کلی مغز تاثیر مستقیمی دارند. در صورت بروز هر نوع مشکل یا اختلال هایی در فعالیت های الکتریکی مغز، فرد به عارضه یا بیماری خاصی مبتلا می شود. پس از تشریح علائم بیماری، متخصص مغز و اعصاب برای بررسی های تکمیلی از تست نوار مغز ۲۴ ساعته استفاده می کند. از جمله بیماری هایی که به کمک این تست مغزی تشخیص داده می شوند؛ عبارتند از:
• بررسی تشنج های ناشی از بیماری صرع
• وارد شدن ضربه یا آسیب های ناگهانی به سر
• انواع تومورهای مغزی
• وجود التهاب مغزی
• بروز زوال عقل
• ایجاد مشکلاتی در حافظه
• بررسی سکته مغزی
آمادگی های قبل از انجام تست نوار مغز ۲۴ ساعته
پس از دستور پزشک متخصص برای انجام تست نوار مغز ۲۴ ساعته، بیمار بایستی آمادگی های لازم قبل از این تست را داشته باشد. با رعایت این نکات می توان دقت تست را به میزان قابل توجهی افزایش داد. در این بخش به مهم ترین آمادگی های قبل از انجام نوار مغز اشاره می کنیم.
موها باید به درستی شستشو داده شوند و پس از شستشو نباید از هیچ نوع روغن یا ژل مویی استفاده شود.
در صورت مصرف دارویی خاص یا داشتن یک بیماری، باید به پزشک متخصص اطلاع داده شود تا در مورد مصرف یا قطع دارو مشورت های لازم انجام گیرد.
لازم است از ۸ ساعت قبل از انجام تست، از خوردن نوشیدنی های کافئین دار اجتناب شود.
به دلیل ماندگاری داروهای تزریقی در حین انجام تست و ماندن تاثیر آن تا چند ساعت، بهتر است همراهی در کنار بیمار باشد.

نوار مغز ۲۴ ساعته (EEG)
نحوه انجام تست نوار مغز ۲۴ ساعته
تست نوار مغز ۲۴ ساعته در مدت طولانی روی بیمار انجام می شود. در این تست علاوه بر ثبت الکتریکی عملکرد مغز، توسط دوربین از بیمار فیلمبرداری می شود تا در صورت بروز حمله های صرعی یا تشنج، تمامی حالت های بیمار ضبط شوند. در انجام تست نوار مغز طولانی مدت، تست نوار قلب نیز در تمامی این ساعت ها از بیمار گرفته می شود. به طوری که حدود ۲۲ الکترود به سر بیمار و ۲ تا ۳ الکترود به سینه بیمار به وسیله دستگاه پرتابل متصل می شوند. در طی این ساعات، بیمار فعالیت های روزمره خود را با کمی محدودیت انجام می دهد و در اتاقی دیگر تکنسین متخصص، عملکرد مغز را بررسی و تجزیه و تحلیل می کند. پس از پایان مدت زمان تعیین شده، تمامی اطلاعات و داده های به دست آماده، به شکل نمودارهای تخصصی در کامپیوتر ثبت می شوند.
نقش مانیتورینگ طولانی مدت و ۲۴ ساعته در بیماران صرعی
از مهم ترین کاربردهای تست نوار مغز ۲۴ ساعته، تشخیص و بررسی بیماری صرع عنوان شده است. تشنج ها در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرند. با استفاده از تست نوار مغز طولانی مدت می توان نوع دسته بندی تشنج را تشخیص داد و برای کنترل آن داروهای مناسب تر و دقیق تری برای بیمار تجویز کرد. همچنین یافتن کانون تشنج که شامل منطقه تحریکی، منطقه شروع تشنج و منطقه مولد تشنج است، کمک شایانی در روندهای درمانی خواهد کرد. به طوری که در زمان جراحی از نتایج حاصل از این تست تشخیصی، بیشتر کمک گرفته می شود. اغلب از بیمارانی که صرع مقاوم به درمان دارند و داروها نیز در کنترل تشنج آن ها تاثیری ندارند، تست نوار مغز ۲۴ ساعته گرفته می شود.
عوارض تست نوار مغز ۲۴ ساعته
هر روش تشخیصی یا درمانی، در کنار مزایای و استفاده هایی که دارد، عوارضی نیز در بیمار به جای می گذارد. تست نوار مغز ۲۴ ساعته کاملاً روشی بی خطر و بدون عوارض است که هیچ کدام از فرآیندهای آن برای سلامتی بیمار مضر نیستند. در زمان ضبط فعالیت های الکتریکی مغز، هیچ حس ناخوشایندی در بیمار ایجاد نمی شود. در صورت احتمال بروز تشنج در حین انجام تست، تیم پزشکی و پرستاری، اقدامات لازم برای کنترل تشنج را انجام خواهند داد. در این روش تشخیصی از هیچ نور، اشعه یا محرک آسیب زننده ای استفاده نشده است.
تفسیر نتایج حاصل از تست نوار مغز ۲۴ ساعته
الگوها و نمودارهای به دست آمده از اطلاعات ثبت شده، نتایج نهایی تست نوار مغز ۲۴ ساعته را نشان می دهند. این نتایج توسط متخصص مغز و اعصاب تجزیه و تحلیل می شوند. دامنه فرکانس امواج در ثانیه، نشان دهنده میزان هوشیاری بیمار است. در زمان های نرمال و طبیعی، الگوی امواج، دارای نظم خاصی است و در صورتی که بیمار خواب باشد یا حرکتی انجام دهد، الگوی مربوط به امواج بی نظم خواهد شد. الگوهای طبیعی و غیر طبیعی با توجه به حرکات و حالات بیمار مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند.

نوار مغز ۲۴ ساعته (EEG)
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق پیرامون نوار مغز ۲۴ ساعته (EEG) و کاربردهای آن بررسی کردیم. از این تست مغزی برای تشخیص بیماری هایی مانند تشنج، صرع و میگرن استفاده می کنند. یافتن کانون تشنج در بیماری صرع و کنترل آن از مهم ترین نتایج نوار مغز ۲۴ ساعته است. دکتر رادنوش پشم فروش فوق تخصص اینترونشنال نورورادیولوژی و متخصص مغز و اعصاب، سکته مغزی، از دانشگاه زوریخ سوئیس، دانش و تجربه کافی در زمینه تشخیص و درمان بیماری های مغزی و نخاعی دارد. شما می توانید برای انجام روش تشخیصی نوار مغز ۲۴ ساعته (EEG) به مطب دکتر پشم فروش مراجعه نمایید. همچنین برای گرفتن نوبت ویزیت، با شماره های درج شده در سایت، تماس برقرار نمایید.