- 99/04/25
آیا بیماری صرع خطرناک است
<p style=”text-align: justify;”>بیماری صرع جز مشکلات مغز و اعصاب بعد از سکته مغزی دومین علت بستری شدن در بیمارستان ها است. تشنج در در واقع اختلال گذرای در عملکرد مغز است که بر اثر تخلیه الکتریکی غیر طبیعی در سلول های عصبی مغز یافت میشود.
علائم صرع
بیماری صرع ناشی از فعالیت های غیرطبیعی سلول های مغزی هستند، تشنج میتواند بر تمام فرآیندها و هماهنگی های مغز تاثیر بگذارد.
- از دست دادن هوشیاری و گیجی موقت
- صحبت کردن نامفهوم و بریده بریده
- حرکات تند و پیچشی غیر قابل کنترل در دست ها و پاها
- از دست دادن انقباض عضلات
- تغییرات حسی و رفتاری در فرد
- علائم روانی
علت صرع
علت ایجاد صرع این است که به طور ناگهانی نورون های زیادی در مغز از مهار برداشته میشوند و باعث ایجاد تشنج میشوند. گاهی علت صرع به علت اختلال در مغز مانند تومور است اما در بیشتر موارد علت خاصی نمیتوان یافت. از علت های ناشناخته صرع تومورهای مغزی و بیماری هایی که بر رگ های خونی اثر میگذارند.
ژنتیک : برخی از بیماری های صرع که با نوعی از تشنج فرد آن را تجربه میکند طبقه بندی میشود که موروثی هستند.
تروما سر : ترومای سر به خاطر تصادفات یا آسیب های تروماتیک اتفاق میافتد و میتواند به صرع منجر شود.
بیماری های مغزی : بیماری های مغزی مانند تومور مغزی یا سکته مغزی که به مغز آسیب میرساند میتواند به صرع منجر شود.
بیماری های عفونی : بیماری هایی مانند مننژیت، ایدز و آنسفالیت ویروسی میتواند به صرع منجر شود.
آسیب های مادرزادی : پیش از تولد نوزادان به آسیب مغزی هستند و این امر میتواند ناشی از چندین فاکتور باشد. فاکتورها شامل عفونت مادر، تغذیه نامناسب، کمبود اکسیژن.
اختلالات تکاملی : گاهی صرع میتواند با اختلالات تکاملی مانند اتیسم و نوروفیبروماتوز در ارتباط باشد.
تشخیص صرع
سوال اینجاست که صرع چگونه تشخیص داده میشود! تشخیص صرع براساس نتیجه معاینه پزشک، تصویربرداری از مغز مانند سی تی اسکن، ام آر آی و نوار مغز انجام میگیرد. بررسی دیگری وجود دارد به نام بررسی ویدئویی طولانی که این نوع بررسی برای بیمارانی است که به درمان مقاوم هستند و برای درمان به جراحی نیاز دارند.
آیا بیماری صرع خطرناک است؟
بیماری صرع را میتوان جز بیماری های مغز و اعصاب و قابل درمان بدانیم. این بیمای مسری نیست و با دارو قابل کنترل و درمان میباشد. بهترین روش برای کنترل صرع تغذیه مناسب و استراحت کامل و کنترل بیماری با دارو میباشد.
صرع میتواند به صورت یک طرفه یا منتشر باشد. صرع یک طرفه یک احساس مانند شنیدن ناگهانی صدا و دیدن یک سی در جلوی چشم است. احساس آشنا نبودن نسبت به یک محیط اورا نام دارد. اورا یا پیش آگهی هشدار دهنده که بعد از آن ممکن است سرشخص به یک طرف بچرخد و یا دست فرد تکان بخورد. نوع دیگری از صرع با تابانیدن نور در عروسی یا جلوی کامپیوتر اتفاق میافتد و به آن صرع رفلکسی گفته میشود.
گاهی تشنج های ناگهانی میتواند منجر به مرگ شود. برای مثال زمانی که در حین رانندگی حمله در فرد ایجاد خواهد شد. تشنج های طولانی و مکرر میتواند به مغز آسیب برساند. در صورتی که در اطراف شما شخصی دچار حمله شد حتما به اورژانس زنک بزنید تا بلافاصله دیازپام به فرد تزریق شود و از ایجاد عوارض جلوگیری شود.
بسیاری از بیماری ها میتواند باعث مرگ ناگهانی فرد شود و در مورد مبتلایان به صرع در صورتی که افراد دارو مصرف نکنندمیتواند فرد دچار مرگ شود.
ابتلا به صرع سن خاصی ندارد. این بیماری در نوزادان و افراد مسن زیاد است. در صورتی که کودکان دچار صرع میشوند والدین باید آرامش خود را حفظ کنند. سریعا به پزشک مراجعه کنند و داروهای تجویزی پزشک را به موقع به فرزندان خود بدهند. یکی از مواردی که میتواند باعث ابتلا فرد به صرع شود بی خوابی است. افراد مبتلا باید داروهای خود را به موقع مصرف کنند. تغذیه مناسب و خواب کافی میتواند بسیار کمک کننده باشد.
کمک های اولیه بعد از حمله صرع
در مرحله اول شما باید آرامش خود را حفظ کنید. بیمار را در حالت بدون خطر به یک سمت بخوابانید. به طوری که سر بیمار کمی به سمت پایین قرار بگیرد. درون دهان فرد نباید چیزی قرار دهید. به خصوص اجسام سخت. در صورتی که داروی دیازپام در دسترس است به صورت شیاف از آن برای بیمار استفاده کنید. مقدار مصرف این دارو به سن بیمار بستگی دارد، برای کودکان ۵ میلی گرم و بزرگسالان ۱۰ میلی گرم میباشد. سپس با اورژانس تماس بگیرید. بیمار را حتما باید از جاهایی که لبه تیز دارند دور کنید تا از آسیب به سر مغز بیمارجلوگیری شود.
چگونه حمله های صرع را کاهش دهیم ؟
تغییر شیوه زندگی
خواب منظم
بیدار نشدن از خواب به صورت مکرر در طی شب
عدم مصرف دخانیات و الکل
پیشگیری از ابتلا به یبوست و بیماری های گوارشی
تغذیه مناسب و سالم ، خوردن صبحانه شامل شیر و لبنیات و پیشگیری از گرسنگی
دریافت روزانه کالری، پروتئین، لبنیات، میوه و سبزیجات کافی
مصرف کلسیم و ویتامین دی ۳
رژیم غذایی صحیح و مصرف مکمل های ویتامینی مانند اسید فولیک میتواند موجب کاهش نقص در زمان تولد فرزند شود.
قرار نگرفتن در مکان های پر سر و صدا با صدای موسیقی بلند ، در معرض نورهای شدید
افراد مبتلا به صرع چه کارهایی نباید انجام دهند ؟
افراد مبتلا به صرع یک آن گیج میشوند و در واقع در مغز آنها اختلال ایجاد خواهد و نتیجه آن آسیب به مغز خواهد بود. از دلایل تصادفات جاده ای افراد مبتلا به صرع هستند که رانندگی میکنند. بهتر است در حین رانندگی حتما با خود همراه داشته باشید. افرادی که در خواب دچار صرع میشوند میتوانند رانندگی کنند. شنا کردن ، کوهنوردی برای افراد مبتلا به صرع مجاز نیست . در صورتی قصد انجام چنین ورزش هایی دارید حتما باید با اطلاع قبلی این کار را انجام دهید.