- 00/10/21
استنت و آنژیوپلاستی کاروتید
شریان هایی که وظیفه خونرسانی به مغز و صورت را بر عهده دارند، شریان های کاروتید نام دارند. دلایل مختلفی باعث تجمع پلاک ها در شریان ها و مسیر خونرسانی می شوند. تجمع پلاک ها، انسداد شریان های کاروتید و در نتیجه بروز مشکلات جدی را به دنبال خواهد داشت. متخصص مغز و اعصاب برای رفع انسداد شریان ها، از روش موثر به نام استنت و آنژیوپلاستی کاروتید استفاده می کند. آنژیوپلاستی کاروتید همانند دیگر روش های درمانی، مزایا و عوارضی به همراه دارد. در این مقاله قصد داریم پیرامون نحوه انجام آنژیوپلاستی کاروتید، کاربردها، مزایا و عوارض آن مطالب مفیدی ارائه دهیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
آنژیوپلاستی کاروتید چیست؟
از استنت گذاری و آنژیوپلاستی کاروتید به منظور باز کردن شریان های مسدود شده و بازگرداندن جریان خون به حالت طبیعی استفاده می شود. در این روش استنت از طریق کاتتر به محل تنگی شریان ها هدایت می شود و پس از جاگذاری استنت، لوله کاتتر خارج می شود. این روش به دلیل کم تهاجمی تر بودن یکی از بهترین گزینه ها برای رفع گرفتگی های عروق داخل مغزی است. باید در نظر داشت، روش آنژیوپلاستی کاروتید توسط جراح مجرب و با تجربه انجام شود. مهارت جراح متخصص، درصد موفقیت استفاده از این روش را به میزان چشمگیری بالا می برد و از عوارض ناشی از این جراحی کاسته می شود.
کاربردهای استنت و آنژیوپلاستی کاروتید
افرادی که از تصلب شرایین مغز، گردن یا ستون فقرات رنج می برند، استفاده از روش استنت و آنژیوپلاستس کاروتید، بیشتر به آن ها پیشنهاد می شود. در این بخش به کاربردهای مختلف این روش خواهیم پرداخت.
• در مواقعی که وضعیت جسمانی بیمار و شرایط عمومی حال او به طوری باشد که استفاده از عمل جراحی باز برای رفع انسداد شریان های مغزی امکان پذیر نباشد؛ آنژیوپلاستی عروق مغزی بهترین گزینه خواهد بود. داشتن بیماری های قلبی و ابتلا به انواع تومور از نمونه های بارز این شرایط هستند.
• هنگامی که محل گرفتگی عروق مغزی در محلی دور از دسترس و بسیار دشوار قرار گرفته باشد، جراح عملاً به دلیل دسترسی نداشتن به شریان ها، نمی تواند عمل جراحی دقیقی انجام دهد. از این رو ناگزیر، روش استنت گذاری و آنژیوپلاستی کاروتید را انتخاب می کند.
• بیمارانی که سابقه انجام آنژیوپلاستی عروق مغزی را داشته اند و نتایج مطلوبی گرفته اند، می توانند مجدد از این روش استفاده کنند.
• در افرادی که به دلیل درمان بیماری های دیگر، در ناحیه گردن از روش پرتو درمانی استفاده شده است، باید از روش آنژیوپلاستی کاروتید برای باز کردن شریان های مسدود شده مغزی، استفاده شود.
مزایای استنت و آنژیوپلاستی کاروتید
با پیشرفت علم و تجهزیات پزشکی، روش های نوین و موثری برای رفع انسداد عروق مغزی بنیان شده است. این روش ها با گذشت زمان و ارتقاء تجهزیات پزشکی، آسان تر و پر بازده می شوند. به دلیل مزایایی که آنژیوپلاستی کاروتید به همراه دارد، مورد توجه بیشتر بیماران و متخصصین مغز و اعصاب قرار گرفته است. از جمله مزایای استنت و آنژیوپلاستی کاروتید عبارتند از:
این روش به دلیل نداشتن برش های بزرگتر و خونریزی های زیاد، یکی از روش های کم تهاجمی برای رفع گرفتگی شریان های مغزی محسوب می شود.
سیستم خونرسانی در بافت های مغز به حالت عادی و طبیعی خود باز می گردد.
با استفاده از این روش می توان از عوارض خطرناک گرفتگی شریان های کاروتید، مانند سکته مغزی یا مرگ ناگهانی پیشگیری می شود.
عوارض استنت و آنژیوپلاستی کاروتید
با توجه به تمامی مزایایی که برای روش آنژیوپلاستی کاروتید عنوان شده است، این روش می تواند خطرات و عوارضی نیز به همراه داشته باشد. احتمال بروز عوارض، در هر روش درمانی امکان پذیر است. انتخاب یک جراح حرفه ای، احتمال و تعداد این عوارض را به کمترین میزان خود کاهش می دهد. از جمله عوارض استنت و آنژیوپلاستی کاروتید عبارتند از:
در صورتی که هنگام استنت گذاری، پلاک های خونی در مسیر شریان ها آزاد شوند، احتمال بروز سکته مغزی وجود دارد.
در برخی مواقع، بیماران پس از آنژیوپلاستی کاروتید، به دلیل گرفتگی دوباره شریان های مغزی، مجدد به انجام این روش نیاز پیدا می کنند.
احتمال لخته شدن خون، ماه ها بعد از انجام آنژیوپلاستی کاروتید وجود دارد.
احتمال خونریزی محل ورود کاتتر، برای استنت گذاری داخل شریان های مغزی وجود دارد.
آنژیوپلاستی کاروتید چگونه انجام می شود؟
برای انجام آنژیوپلاستی کاروتید بنا به شرایط بیمار و تشخیص جراح، از روش بیهوشی عمومی یا روش بی حسی موضعی استفاده می شود. ابتدا برش کوچکی در قسمت کشاله ران ایجاد می شود. از طریق این برش کوچک، لوله کاتتر به سمت گردن و شریان کاروتید مورد نظر هدایت می شود. لوله کاتتر، لوله ای انعطاف پذیری است که روی آن دوربین کوچک نصب شده است. با حرکت کاتتر، تصاویر مربوط به داخل شریان ها از طریق اشعه ایکس در صفحه مانیتور بازتاب می شود. تصاویر دریافتی از مانیتور، محل دقیق گذاشتن استنت را مشخص می کنند. استنت یا همان سیم توری مانند، از طریق لوله کاتتر به محل انسداد شریان مغزی منتقل می شود و به کمک بالون در آن محل باد شده و جاگذاری می شود. بالون تا جایی باد می شود که استنت به دیواره های شریان، محکم چسبیده شود و همان جا باقی بماند. در انتها، لوله کاتتر از بدن خارج شده و محل ورود آن به کمک بخیه بسته می شود.
مراقبت های بعد از آنژیوپلاستی کاروتید
بیمار بعد از انجام آنژیوپلاستی کاروتید حدود ۲۴ ساعت در بیمارستان تحت مراقبت قرار می گیرد. سپس می تواند از بیمارستان مرخص شود. از جمله مراقبت هایی که بعد از ترخیص باید انجام دهد، عبارتند از:
• مصرف منظم داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص
• خودداری از مصرف سیگار و مشروبات الکلی برای گرفتن نتایج مطلوب از روش آنژیوپلاستی
• خودداری از بلند کردن اجسام سنگین وزن تا زمان تعیین شده توسط پزشک
• خودداری از انجام فعالیت ها و تمرینات شدید ورزشی تا زمان مناسب
• پانسمان به موقع زخم محل ورود کاتتر به منظور جلوگیری از عفونت
مراجعه به پزشک
در مطالب بالا به بررسی استنت و آنژیوپلاستی کاروتید و همچنین روش انجام آن پرداختیم. در این روش با استفاده از لوله گذاری کاتتر، شریان های مسدود شده توسط رسوبات چربی ها باز می شوند. به کمک این روش، از سکته مغزی و مرگ ناگهانی پیشگیری می شود. دکتر رادنوش پشم فروش فوق تخصص اینترونشنال نورورادیولوژی و متخصص مغز و اعصاب، سکته مغزی، از دانشگاه زوریخ سوئیس، دانش و تجربه در زمینه استنت و آنژیوپلاستی کاروتید دارد. شما می توانید برای انجام استنت و آنژیوپلاستی کاروتید به مطب دکتر پشم فروش مراجعه نمایید. همچنین برای گرفتن نوبت ویزیت، با شماره های درج شده در سایت، تماس برقرار نمایید.