سرطان های مغزی به چند نوع تقسیم بندی می شوند؟
سرطان های مغزی انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع، اندازه و محل ایجاد شده در مغز می توانند عوارض مختلفی را به وجود آورند. بسیاری از افراد سرطان های مغزی را با نام تومور مغزی می شناسند؛ در حالی که تومور مغزی می تواند با سرطان مغزی متفاوت باشد. تومورهای مغزی به دو نوع خوش خیم و بدخیم تقسیمبندی می شوند که نوع بدخیم آنها باعث ایجاد سرطان در مغز می شوند. رشد غیرطبیعی سلول های مغزی که باعث ایجاد نوعی نئوپلاسم داخل جمجمه ای سخت و توپر می شوند؛ تومور بدخیم یا سرطان را به وجود می آورد. در ادامه مطلب انواع سرطان های مغزی و عوامل به وجود آورنده آن ها بیشتر مورد بررسی قرار می گیرند.
سرطان های مغزی چگونه تقسیم بندی می شوند؟
سرطان های مغزی با توجه به منشاء سلول های تشکیل دهنده، محل درگیر شدن مغز، نحوه گسترش تومور، درجه تمایز سلول های تومور مغزی، سرعت رشد و دیگر پارامترها تقسیم بندی می شوند. طبق این تقسیم بندی ها تاکنون حدود ۱۰۰ نوع سرطان مغز شناسایی شده است. به عنوان مثال اگر سلول های سرطانی مغز از بافت مغزی تشکیل شده باشند؛ تومور تشکیل شده سرطانی، تومور اولیه گفته می شود. اگر سلول های سرطانی مغز نتیجه مهاجرت سلول های سرطانی دیگر بافت ها و اندام های بدن به مغز باشند؛ به آن تومور، تومورهای متاستاتیک یا تومورهای ثانویه گفته می شود.
برخی از مهم ترین انواع سرطان های مغزی عبارتند از:
سرطان گلیوما
گلیوما از رایج ترین سرطان های مغز است که منشاء آنها سلول های پشتیبان یا گلیال سلول های عصبی مغز است. گلیوبلاستوما، استروسیتوما، الیگودندروگلیوما و اپاندیموما جزو سلول های پشتیبان هستند که میتوانند این نوع سرطان را به وجود آورند. تومورهای به وجود آمده از این نوع سرطان جزو تومورهای اولیه محسوب می شود.
آدنوم هیپوفیز
این نوع سرطان نیز جزو تومورهای اولیه به حساب می آید. این نوع سرطان در هیپوفیز به وجود میآید و تولید هورمون های هیپوفیز را تحت تاثیر قرار می دهد.
مدولوبلاستوما
این نوع سرطان نیز جزو تومورهای اولیه است و در قسمت پشتی مغز ایجاد می شود. این نوع سرطان در کودکان شایع تر است و از طریق مایع نخاعی به دیگر نقاط بدن گسترش پیدا میکند.
تومور سلول های بنیادی
سلول های بنیادی سرطانی می توانند به عنوان سلول های تولید کننده تومور نقش ایفا کنند؛ زیرا این سلول ها توانایی خود بازآفرینی و تمایز به رده های سلولی مختلف را دارند. اگر این سلول ها بیش از حد ممکن رشد کنند و به سایر نقاط بدن مانند سلول های مغز گسترش پیدا کنند سرطان مغز را به وجود می آورند. سلول های بنیادی سرطانی در سرطان های مربوط به خون، تومورهای بیضه و تخمدان یافت می شوند.
سایر سرطان های مغزی عبارتند از:
تومور وستیبولار
تومور کرانیوفارینجیوما
تومور عصب شنوایی

چه عواملی سبب ایجاد سرطان های مغزی می شوند؟
عواملی که سبب به وجود آمدن سرطان های مغزی می شوند؛ بسیار متنوع هستند و به دو دسته کلی عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی تقسیم بندی می شوند. البته عوامل ژنتیکی نسبت به عوامل محیطی نقش کمرنگ تری دارند و درصد کمی از تومورهای مغزی در افرادی رخ می دهد که دارای سابقه خانوادگی در تومور مغزی هستند.
برخی از مهم ترین عوامل به وجود آورنده سرطان مغزی عبارتند از:
قرار گرفتن در معرض سموم
تحقیقات ثابت کرده است که برخی از مواد شیمیایی خاص، خصوصاً سموم و آفت کش ها، میتوانند به عنوان عوامل سرطان زا نقش ایفا کنند. افرادی که در صنایع پتروشیمی، صنایع شیمیایی و پالایشگاه ها فعالیت می کنند بیش از سایر افراد در معرض مواد شیمیایی مانند بنزن هستند؛ در نتیجه احتمال ایجاد سرطان در این افراد بیشتر است.
قرار گرفتن در معرض اشعه
قرار گرفتن در معرض اشعه های رادیو اکتیو و ماورای بنفش خصوصاً در سنین کودکی می تواند احتمال ابتلا به سرطان مغز را افزایش دهد.
متاستاز سایر تومورهای بدن
سرطان کولون، سرطان کلیه، سرطان ریه و سرطان سینه جزو رایج ترین سرطان هایی هستند که در صورت بدخیم بودن می توانند به مغز منتقل شوند.
سایر عوامل خطر ایجاد کننده سرطان مغز عبارتند از:
• مصرف مشروبات الکلی
• مصرف دخانیات
• ابتلا به برخی از بیماری های عفونی مانند اچایوی
• ضعف سیستم ایمنی
سرطان های مغزی با چه علائمی خود را نشان می دهند؟
علائم مربوط به سرطان مغز با توجه به نوع سرطان، شدت سرطان و پیشرفت سرطان می تواند متفاوت بروز کند. اصلی ترین علامت سرطان مغز، مبتلا شدن به سردرد هایی است که با سایر سردرد ها مانند سردردهای میگرنی تفاوت دارد. سردرد های این بیماری باعث ایجاد اختلال در خواب می شوند و گاهی اوقات بیمار را در نیمه شب بیدار می کنند. خوردن آرامبخش و مسکن می تواند سردردهای ناشی از سرطان مغز را بهبود دهد.
نشانه های روانی سرطان مغز
سرطان مغز می تواند باعث ایجاد تغییرات رفتاری و شخصیتی در افراد نیز شود. ممکن است افراد مبتلا به سرطان مغز دچار مشکلات حافظه، احساس سردرگمی، تغییرات هوشیاری، توهم، اختلالات خواب و احساس غم و اندوه طولانی شوند. علت تغییرات رفتاری و شخصیتی این است که تومورهای سرطانی مغز عملکرد مغز را دچار اختلال می کنند و ممکن است باعث ایجاد افسردگی در افراد شوند.
نشانه های عمومی سرطان مغز عبارتند از:
حالت تهوع
تاری دید
دوبینی
ایجاد مشکل در حرکت دادن یک دست یا پا
مشکلات گفتاری
تشنج
مشکلات شنوایی خصوصاً در صورت درگیر شدن عصب شنوایی

مراجعه به پزشک
افرادی که علائم و نشانه های مربوط به سرطان مغزی را در خود دارند باید نزد متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند. متخصص مغز و اعصاب با انجام آزمایشات و معاینات مانند گرفتن شرح حال از بیمار، چک کردن بینایی و شنوایی فرد، بررسی تعادل و رفلکس های فرد و انجام سی تی اسکن و ام آر آی به سرطان مغز پی می برد. متخصصان با توجه به نوع سرطان، مرحله بیماری، درجه بیماری و محل درگیر روش درمانی را مشخص می کنند. عمل جراحی، پرتو درمانی، رادیوتراپی و شیمی درمانی می تواند جزو روش های درمانی باشند. برای درمان انواع تومور مغزی می توانید به مطب دکتر رادنوش پشم فروش متخصص مغز و اعصاب در تهران مراجعه کنید.