- 99/07/24
رژیم غذایی مناسب برای بیماران سکته مغزی
<p style=”text-align: justify;”>اگر فردی سکته مغزی را تجربه کند، اگر به شیوه قبلی زندگی خود ادامه دهد این امکان وجود دارد که دوباره دچار سکته مغزی شود. بعد از سکته مغزی باید سبک زندگی خود را تغییر دهید، یکی از روش هایی که می توانید انجام دهید این است که رژیم غذایی خود را تغییر دهید. رژیم غذایی مناسب برای بیماران سکته مغزی می تواند موجب احتمال سکته مغزی را کاهش دهد.اگر دچار سکته مغزی شدید حتما باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید. شما باید رژیم غذایی خود را به گونه ای انتخاب کنید که باعث کاهش کلسترول بد، کاهش فشار خون ، مانع از تجمع لخته خون و غیره شود.
موارد منع مصرف مواد غذایی برای پیشگیری از سکته مغزی
مصرف کره را کاهش دهید: کره جز مواد غذایی محسوب می شود که حاوی چربی های اشباع هستند و کلسترول بد خون را افزایش میدهد. برای پیشگیری از تصلب شرائین و ابتلا به سکته مغزی مصرف خوراکی ها را باید به حداقل برسانید.
مصرف پنیر را کاهش دهید: پنیر نیز جز مود غذایی که هم حاوی چربیهای اشباع و هم نمک بالا می باشد. بهتر است از پنیر کم نمک در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
مصرف سوسیس و کالباس را به حداقل برسانید : سوسیس و کالباس به علت داشتن نمک و چربی های ناسالم خطر سکته مغزی را افزایش می دهند. همچنین حاوی مقدار زیادی چربیهای ترانس یا اشباع هستند و سطح کلسترول بد خون را بالا میبرند. کلسترول در دیواره عروق رسوب می کند و مانع خونرسانی به مغز و سکته مغزی خواهد شد.
مصرف نمک خود را کاهش دهید : مصرف بیش از حد نمک (۶ گرم در روز) موجب تشدید احتباس آب بدن و موجب افزایش فشار خون خواهد شد. در این حالت فشار زیادی به عروق خونی وارد می کند.
منع مصرف آب های گاز دار : برخی از آب های گازدار به علت داشتن مقدار زیاد نمک می توانند باعث افزایش فشار خون شوند.
ممنوعیت در مصرف سوپ های آماده : از مصرف غذاهای آماده مخصوصا سوپ های آماده اجتناب کنید، این سوپ ها حاوی مقدار زیادی نمک پنهان هستند و بدون اینکه متوجه شود مقدار زیادی سدیم به بدن شما می رسانند.
مشرف الکل را کاهش دهید : مصرف بیش از حد الکل می تواند موجب افزایش فشار خون شود. و در طولانی مدت عروق خونی را تحریک خواهد کرد. در این شرایط عروق حلت کشسانی خود را از دست خواهند داد، خون غلیظ خواهد شد، ریتم قلب مختل می شود و رسیدن خون به مغز کاهش پیدا خواهد کرد.
خوردن تنقلات را کاهش دهید : مصرف خوراکی هایی مانند بیسکویت، چیپس، پیتزا، اسنک، کیک و غیره علاوه بر چربی زیاد حاوی مقدار بالایی نمک نیز هستند.
شیرین بیان : شیرین بیان از ماده ای با نام گلیسیریزین تشکیل شده است که کار آن این است که بر عملکرد آنزیم های کلیه که سدیم خون را تنظیم می کند تاثیر می گذارد. کاهش فعالیت این آنزیم می تواند بر افزایش فشار خون تاثیر بگذارد. افزایش فشار خون نیز میتواند به سکته مغزی منجر شود.
برنامه غذایی برای بیماران سکته مغزی
بعد از سکته مغزی توصیه می شود که مصرف هویج خود را افزایش دهید. مصرف ۵ عدد هویج در هفته یا بیشتر احتمال بروز سکته مغزی مجدد را کاهش می دهد.
مواد غذایی پتاسیم دار مانند حبوبات، مغزها، دانه، میوه و سبزیجات را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
بهتر است از مصرف برنج سفید پرهیز کنند.
مصرف ماهی را در برنامه های غذایی خود بگنجانید ماهی ها سرشار از امگا ۳ و آلفالینولئیک از تشکیل لخته خون جلوگیری می کند.
مصرف چربی های اشباع و هیدروژنه ، لبنیات چرب، گوشت قرمز ، مارگارین بهتر است مصرف نشود. مصرف روزانه گوشت قرمز می تواند احتمال سکته مغزی را ۲ برابر کند. به جای روغن های هیدروژنه می توانید از روغن های کانولا، سویا و غیره استفاده کنید.
برای کنترل فشار خون باید غذاهای کم نمک مصرف کنید.
افزایش مصرف فیبر به کاهش کلسترول کمک می کند، میوه، سبزیجات و دانه های کامل این نیاز را تامین می کنند. روزی ۵ سهم مصرف میوه و سبزی توصیه می شود و برای جذب بهتر فیبرها نوشیدن آب فراوان توصیه می شود.
بیماران سکته مغزی نباید غذاهای سرخ کردنی مصرف کنند. پیشنهاد می شود که آنها از غذاهای بخارپز، کبابی و آبپز استفاده کنند.
حجم غذای مصرفی بیمار باید کم باشد مصرف غذای زیاد می تواند احتمال سکته مجدد را افزایش دهد.
در صورتی که در بلع دچار مشکل هستید بهتر است غذاهای پوره یا آب گرفته مصرف کنید.
بهترین مواد غذایی برای مغز
ماهی سالمون جز خوراکی های سالم برای قلب است. ماهی ها سرشار از امگا ۳ هستند که موجب می شود ضربان قلب نامنظم و تصلب شرایین کاهش یابد. علاوه بر موارد ذکر شده می تواند به کاهش تری گلیسید نیز کمک کند. مصرف حداقل دوبار در هفته ماهی می تواند به کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی کمک کند.
گردو حاوی اسیدهای چرب غیراشباع، ویتامین E، فیبرها، منیزیم، فیتواسترولها (ترکیبات گیاهی جاذب کلسترول در روده) و ترکیبات فنولیک (نوعی از آنتیاکسیدانها) عامل چنین تاثیراتی هستند. مصرف گردو در روز سطح کلسترول بد خون را بعد از ۶ ماه ۱۰ درصد کاهش خواهد داد. گردو تناسب کلسترول خون و کلسترول کلی خون را بهبود می دهد.
آرد جو دوسر سرشار از فیبرهای محلول است که میتواند سطح کلسترول را پایین آورد. تاثیر آن را می توانید در دستگاه گوارش ببینید چرا که مانع افزایش کلسترول در خون و بروز آسیبهای آن به بدن میشود.
شکلات تلخ حاوی آنتی اکسیدان می باشد و از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت خواهد کرد. همچنین می تواند خطر بروز حمله قلبی را کاهش دهد.
سیر حاوی ترکیبات گوگردی می باشد. همچنین قادر است لخته های خون در عروق را کاهش دهد. سیر می تواند مکانیسم طبیعی ضد انعقادی بدن را تقویت کند. مصرف سیر می تواند به پیشگیری از سرطان و کاهش خطر سکته مغزی کمک کند.
مصرف روزانه پرتقال به کاهش فشار خون، کلسترول و نارسایی قلبی کمک می کند. حاوی ریز مغذی هایی برای سلامت قلب می باشد. پکتین نوعی پروتئین به نام گالکتین ۳ را خنثی می کند که عامل زمینه ساز نارسایی احتقانی قلب است که عموما به سختی با مصرف دارو قابل درمان است. پکتین نیز از فیبرهای محلول در پرتقال می باشد که فشار خون را کنترل می کند. پتاسیمی که در پرتقال وجود دارد فشار خون را کنترل می کند و همچنین دریافت نمک در بدن را جبران می کند.
سیب و گلابی خواص مشابهی دارند و به سلامت قلب و مغز کمک می کنند. این دو میوه حاوی کرستین هستند، در صورت مصرف منظم آن می توان احتمال بیماری های قلبی و عروقی را تا ۲۰ درصد کاهش دهند. همچنین این دو میوه حاوی پکتین هستند که نقش موثری در کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب دارند.
موز سرشار از فیبر و دارای خاصیت محافظت از سیستم قلبی- عروقی و گوارش هستند. این میوه همچنین سرشار از پتاسیم است. در صورتی که مقدار کافی پتاسیم (۳ تا ۵ گرم) دریافت کنید به کاهش فشار خون و سکته مغزی کمک می کند. همچنین مصرف مقدار ذکر شده می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد. در مصرف پتاسیم نباید زیاده روی کنید چرا که می تواند موجب بیماری شود.
مواد غذایی که حاوی پتاسیم هستند را مصرف کنید این مواد غذایی شامل خشکبار، لوبیا، نخود، اسفناج، جعفری، کلم و خرما هستند.
آب انار به کاهش کلسترول بد و تصلب شرایین کمک می کند. وقتی که کلسترول بد خون اکسید می شود در دیواره عروق جا گرفته و موجب تشکیل پلاکت می شود. که مصرف آب انار می تواند مانع از اکسیداسیون چربی ها می شود. همچنین آنتی اکسیدان های موجود در آب انار به تجمع پلاک ها در عروق کمک می کنند.
بیشتر بخوانید : سکته مغزی چیست و چگونه درمان میشود؟