دکتر رادنوش پشم فروش – فوق تخصص اینترونشنال نورورادیولوژی

آنژیوگرافی مغزی

آنژیوگرافی مغزی
آنچه می خوانید...

آنژیوگرافی مغزی

امروزه برای شناسایی بیماری های مغزی از تجهیزات پیشرفته پزشکی استفاده می شود. روش های متعدد و دقیق تری برای تشخیص این بیماری ها وجود دارند. یکی از روش های بررسی رگ های خونی مغزی، آنژیوگرافی مغزی نام دارد که جایگاه ویژه ای در تشخیص و درمان ناهنجاری ها و انسداد عروق مغزی دارد. به کمک این روش می توان از بروز عوارض خطرناکی مانند خونریزی مغزی و سکته مغزی جلوگیری کرد. در این مقاله قصد داریم پیرامون آنژیوگرافی مغزی، مزایا، کاربردها و نحوه انجام آن مطالب مفیدی ارائه دهیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

آنژیوگرافی مغزی چیست؟

آنژیوگرافی مغزی، روشی تشخیصی و درمانی است که از طریق اشعه ایکس تصاویر مربوط به عروق مغزی و سیاهرگ ها به دست می آیند. این روش کم تهاجمی توسط متخصص مغز و اعصاب و با هدف بررسی کامل و واضح داخل عروق مغزی انجام می شود. برای انجام آنژیوگرافی مغز از تجهیزاتی مانند کاتتر، ماده رنگی حاجب و… استفاده می شود. به طوری که کاتتر از طریق یکی از شریان های کشاله ران، مچ دست یا گردن به سمت عروق مغزی مورد نظر هدایت می شود. استفاده از شریان گردن بسیار کم و استفاده از شریان کشاله ران بیشتر است. نتایج حاصل از آنژیوگرافی مغزی کاربردهای زیادی دارد.

کاربردهای آنژیوگرافی مغزی

برای بررسی عروق مغزی از دیگر روش های تشخیص نیز می توان استفاده کرد. بایستی در نظر داشت، این روش ها اطلاعات جامعی از داخل عروق مغزی در اختیار پزشک متخصص قرار نمی دهند، از این رو مسیر درمانی درستی انتخاب نمی شود. آنژیوگرافی مغزی می تواند به عنوان یک روش تشخیصی و درمانی دقیق تر کاربردهای بسیاری داشته باشد. از جمله این کاربردها عبارتند از:
• یافتن دقیق رگ های خونی مسدود شده در مغز
• شناسایی تصلب شرایین
• شناسایی ناهنجاری های شریانی مغز
• تشخیص وجود لخته های خونی درون رگ ها
• شناسایی گرفتگی عروق مغزی یا همان اسپاسم عروق
• بالون زدن شریان های مسدود شده و باز کردن مسیر خونی
• بررسی پارگی شریان های خونی
• بررسی دلایل سکته مغزی
• آمادگی برای درمان بیماری های مختلفی از جمله جراحی یا خارج کردن تومور از مغز
برخی دیگر از بیماری هایی علائم زیر را به همراه دارند؛ به کمک آنژیوگرافی مغزی شناسایی می شوند، عبارتند از:
سردرد و سرگیجه شدید
دوبینی و تاری دید
احساس ضعف و بی حسی
وجود لکنت زبان
نداشتن تعادل در نشستن و راه رفتن

آنژیوگرافی مغزی
آنژیوگرافی مغزی

مزایای آنژیوگرافی مغزی

هر یک از روش های تشخیصی به نوبت خود دارای مزایایی هستند که پزشک متخصص به دلیل وجود همین مزایا آن ها انتخاب می کند. آنژیوگرافی مغزی نیز از این قاعده مستثنی نیست و مزیت هایی به همراه دارد. از جمله این مزایا عبارتند از:
با استفاده از اطلاعات حاصل از آنژیوگرافی مغزی، عمل جراحی با دقت بالاتری انجام می شود.
در برخی مواقع نیاز به عمل های جراحی تشخیصی برطرف می شود.
روشی کم تهاجمی محسوب می شود و احتمال از دست دادن خون بسیار کم است.
در صورت درمان و رفع انسداد عروق به وسیله کاتتر، فرآیند تشخیص و درمان را می توان در یک جلسه انجام داد.
بدون تابش اشعه های مضر انجام می شود.
نتایجی دقیق تر از سونوگرافی داپلر کاروتید در اختیار تیم پزشکی قرار می دهد.

آمادگی های لازم قبل از انجام آنژیوگرافی مغزی

بیمار قبل از انجام آنژیوگرافی مغزی باید آمادگی کافی را داشته باشد. از جمله این آمادگی ها عبارتند از:
• ارائه نتایج آزمایش خون به پزشک
• مشورت در مورد مصرف تمامی داروها مانند آسپرین، رقیق کننده ها و… با پزشک مربوطه
• اطلاع دادن به پزشک در مورد باردار بودن
• آگاهی دادن در صورت حساسیت داشتن به ماده رنگی حاجب
• خودداری از خوردن چند ساعت قبل از انجام آنژیوگرافی

آنژیوگرافی مغزی چگونه انجام می شود؟

فرآیند آنژیوگرافی مغزی در بیمارستان یا مرکز رادیولوژی معتبر توسط متخصص مغز و اعصاب با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود. در برخی موارد نیز بسته به نظریه تیم پزشکی از بیهوشی عمومی برای انجام این روش تشخیصی و درمانی استفاده می شود. لازم است سر بیمار به کمک ابزاری مناسب ثابت نگه داشته شود. از طرفی عملکرد قلب بیمار، طی انجام آنژیوگرافی، از طریق دستگاه الکتروکاردیوگرام کنترل می شود.
در شروع این فرآیند، برش کوچکی در ناحیه کشاله ران یا مچ دست ایجاد می شود. یک لوله ای نازک و تو خالی به نام کاتتر وارد شریان انتخابی می شود و به کمک تصاویر به دست آمده از اشعه ایکس به سمت عروق مغزی مورد نظر هدایت می شود. زمانی که کاتتر در محل عروق مغزی ثابت ماند، ماده رنگی حاجب از طریق کاتتر به شریان ها تزریق می شود. ماده حاجب باعث واضح دیده شدن هر چه بیشتر شریان ها با استفاده از اشعه ایکس می شوند و مشاهدات پزشک متخصص را دقیق تر می کند.
پس از بررسی های تیم پزشکی، کاتتر از بدن بیمار خارج می شود و سپس محل ورود کاتتر با استفاده از وسیله مخصوصی بسته می شود. لازم است بیمار تا ۱۲ ساعت تحت مراقبت تیم پرستاری باشد تا از خونریزی احتمالی محل ورود کاتتر پیشگیری به عمل آید.

آنژیوگرافی مغزی
آنژیوگرافی مغزی

عوارض احتمالی استفاده از آنژیوگرافی مغزی

آنژیوگرافی مغزی ممکن است عوارض کوتاه مدت و نادری به همراه دارد. در ادامه اشاره ای به عوارض احتمالی استفاده از آنژیوگرافی مغزی خواهیم داشت.
ایجاد حساسیت و واکنش بدن به ماده رنگی حاجب
احتمال سرگیجه
خونریزی محل ورود کاتتر
صدمه به رگ های خونی به هنگام عبور کاتتر
لخته شدن خون در نواحی اطراف ورود کاتتر
التهاب و سرد شدن دست ها و پاها

مراجعه به پزشک
در این مقاله پیرامون آنژیوگرافی مغزی، کاربردها، مزایا و نحوه انجام آن بررسی کردیم. این روش تشخیصی اطلاعات مهمی در مورد اتصالات غیر عادی شریان ها، تصلب شرایین مغزی، انسداد عروق مغزی و… در اختیار پزشک متخصص قرار می دهد. آنژیوگرافی مغزی به عنوان روش درمانی و رفع مشکلات عروق مغزی نیز شناخته می شود. دکتر رادنوش پشم فروش فوق تخصص اینترونشنال نورورادیولوژی و متخصص مغز و اعصاب، سکته مغزی، از دانشگاه زوریخ سوئیس، دانش و تجربه کافی در زمینه آنژیوگرافی مغزی دارد. شما می توانید برای انجام آنژیوگرافی مغزی به مطب دکتر پشم فروش مراجعه نمایید. همچنین برای گرفتن نوبت ویزیت، با شماره های درج شده در سایت، تماس برقرار نمایید.

دکتر رادنوش پشم فروش

فوق تخصص اینترونشنال نورورادیولوژی
دارای بورد تخصصی بیماری های مغز، اعصاب و ستون فقرات

دیدگاهتان را بنویسید

اینستاگرام
آدرس مطب
ویدئوها
اخذ نوبت