میگرن نوعی سردرد است که گاهی اوقات آنقدر شدید می شود که فرد دچار کلافگی و آشفتگی می شود؛ به اشتباه برخی از افراد سردرد های شدید را میگرن می نامند در حالی که میگرن نوعی سردرد است که معمولاً در یک طرف سر بروز پیدا میکند و در برخی از افراد چشم ها را نیز درگیر می کند. بهترین راه برای کنترل و درمان میگرن مراجعه به یک متخصص مغز و اعصاب و فوق تخصص سردرد است که بتواند با ریشه یابی و حذف علت های بیماری میگرن را درمان کند. در ادامه مطلب در خصوص انواع میگرن، نشانههای این بیماری و راه های کنترل و درمان میگرن مطالبی بیان می شود.
بیماری میگرن به چند نوع تقسیم بندی می شود؟
بیماری میگرن با توجه به مدت زمان درگیری بیمار، محل درد و علت بیماری می تواند به انواع مختلفی تقسیم بندی شود. البته این تقسیم بندی ها به جز تقسیم بندی با اورا و بدون اورا در منابع معتبر علمی وجود ندارد و تنها برای این که بیماران با بیماری خود بهتر آشنا شوند و بتوانند شرح حال بهتری از خود ارائه دهند؛ توسط برخی از پزشکان به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود.
انواع بیماری میگرن با توجه به تعداد حملات عبارتند از:
میگرن اپیزودیک: میگرن اپیزودیک به میگرنی گفته می شود که فرد در ماه کمتر از ۱۵ روز به حمله های میگرنی مبتلا می شود. این نوع میگرن بیشتر با شدت متوسط تا شدید است و فعالیت های فیزیکی فرد را دچار چالش می کند. این نوع میگرن با یک سری از پارامترهای محرک شروع می شود.
میگرن مزمن: اگر حمله های میگرنی بیشتر از ۱۵ روز در ماه ادامه داشته باشند فرد به میگرن مزمن یا کرونیک مبتلا است. در اکثر مواقع حمله های میگرنی در این افراد بیشتر از ۴ ساعت طول میکشد و بیشتر از سه ماه میگرن مزمن ادامه دارد.
تقسیم بندی بیماری میگرن با توجه به علائم بروز یافته عبارتند از:
میگرن بدون اورا: این نوع میگرن شایع ترین نوع میگرن است که با نام میگرن معمولی نیز شناخته می شود. حساسیت به صدا، فتوفوبیا، حالت تهوع و استفراغ سردرد های شدید از علائم این میگرن است.
میگرن با اورا: نام دیگر این نوع میگرن میگرن کلاسیک است که با اختلالات بینایی مانند کاهش میدان بینایی و چشم درد بروز پیدا میکند. مور مور شدن در پوست دست و مور مور شدن صورت از دیگر علائم احتمالی این نوع میگرن است.
انواع میگرن با اورا عبارتند از:
میگرن آسفالژیک: نام دیگر این نوع میگرن میگرن ساکت است که بیمار در آن سردرد تجربه نمیکند اما سایر علائم میگرن مانند حالت تهوع و مور مور شدن پوست را ممکن است تجربه کند.
میگرن همی پلاژیک: نام دیگر این میگرن همی پلاژیا است که در یک سمت بدن خود فرد دچار احساس ضعف می شود. عوامل ژنتیکی می تواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد. درمان این نوع میگرن نسبت به سایر میگرن ها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
میگرن پیوسته: در این نوع میگرن حملات میگرنی بیشتر از ۷۲ ساعت طول می کشد و ممکن است در نوع با اورا و بدون اورا نیز رخ دهد.
میگرن بازیلار: نام دیگر این نوع میگرن میگرن با اورای ساقه مغز است که فرد در پشت سر و ناحیه بالای گردن احساس سردرد می کند. وزوز گوش، سرگیجه و اختلال شنوایی و اختلالات حرکتی می تواند از عوارض این میگرن باشد.
آیا راهی برای پیشگیری از سردردهای میگرنی وجود دارد؟
محققان برای اینکه بفهمند آیا راهی برای پیشگیری از سردردهای میگرنی وجود دارد یا خیر؟ در قدم اول اقدام به بررسی علت های بروز سردردهای میگرنی می کنند. تحقیقاتی که تا به حال انجام شده است نتوانسته است به طور دقیق علت های میگرن را شناسایی کند تنها چند نظریه در خصوص علت های میگرن وجود دارد که برخی از آن ها به اتساع عروق خونی خارج مغز اشاره میکنند و برخی از آنها عوامل به تغییر مواد شیمیایی داخل مغز اشاره می کنند. ژنتیک و عوامل ارثی در بروز میگرن به اثبات رسیده است.
اتساع عروق خونی خارج مغزی نسبت به سایر نظریه ها از اعتبار بیشتری برخوردار است. علت دقیق اتساع عروق خونی خارج مغز و تغییرات مواد شیمیایی داخل مغز هنوز مشخص نشده است؛ اما طبق تحقیقات به عمل آمده برخی از عوامل می توانند جزء عوامل خطرناکی شناسایی شوند که با جلوگیری از آنها می توان از بروز حملات میگرنی جلوگیری کرد. برخی از این عوامل عبارتند از:
• دوری از فشار روانی و استرس
• تنظیم خواب و دوری از بی خوابی
• عدم ورود به محیط های گرم
• عدم مصرف نوشابه های گازدار، پنیر و شکلات
• جلوگیری از خستگی مفرط
راه های تشخیص و درمان میگرن کدام اند؟
تشخیص میگرن بیشتر از روی علائم بالینی انجام می شود؛ پزشک به دقت علائم بالینی را بررسی می کند و از بیمار شرح حال کامل می گیرد در صورتی که علائم خطری مانند تلو تلو خوردن و لکنت زبان در بیمار مشاهده شود؛ متخصص برای بررسی بیشتر سی تی اسکن و ام آر آی را نیز توصیه می کند. علت انجام این روش های تشخیصی اطمینان یافتن از عدم ابتلای بیمار به بیماری های مغزی مانند تومور است. سپس پزشک متخصص مغز و اعصاب، یک یا چند تا از روش های زیر را برای درمان استفاده می کند:
دارو درمانی: با توجه به شدت بیماری متخصص نورولوژی داروهای مختلفی را تجویز میکند. اگر بیمار در فاز حاد بیماری باشد داروهایی مانند آرگوتامین سی و سوماتریپتان تجویز می شوند.
تزریق بوتاکس: تزریق بوتاکس در قسمت پیشانی می تواند به مدت ۴ تا ۶ ماه حملات میگرنی را متوقف کند.
طب سوزنی: طبق تحقیقات انجام شده، طب سوزنی نیز می تواند تاثیر بسیار مثبتی در بهبود بیماران مبتلا به میگرن داشته باشد. طب سوزنی در چند جلسه انجام می شود و پس از هر جلسه درد بیمار کاهش بیشتری پیدا می کند.
نتیجه گیری
میگرن یکی از انواع سردرد های شایع است که بروز آن در بسیاری از افراد باعث اختلال در فعالیت های روزانه می شود. با مراجعه به بهترین دکتر درمان میگرن در تهران می توان تا حدود زیادی از حملات میگرن جلوگیری کرد. دکتر رادنوش پشم فروش متخصص نورولوژی و مغز و اعصاب است که می توانید برای درمان میگرن به مطب ایشان مراجعه کنید. دکتر پشم فروش متخصص نورولوژی است و به خوبی می تواند انواع سردردها را از یکدیگر تمیز دهد و با توجه به نوع سردرد، درمان خاصی را تعیین کند.